Συγκροτείται Εθνική Πλατφόρμα Αθλητικής Ακεραιότητας

Συγκροτείται στη ΓΓΑ η Εθνική Πλατφόρμα Αθλητικής Ακεραιότητας (ΕΠΑΘΛΑ) με τη συμμετοχή των Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, Επιτροπής Εποπτείας Ελέγχου και Παιγνίων, Αθλητικού Εισαγγελέα και Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος
Η συνθήκη Μακολέν (Macolin) του Συμβουλίου της Ευρώπης, την οποία η χώρα μας υπέγραψε το 2014, στόχο έχει την πρόληψη και καταπολέμηση των στημένων αγώνων μέσα από μια διαρκή και διακρατική συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων στον αθλητισμό φορέων. Στα πλαίσια αυτά δημιουργούνται εθνικές πλατφόρμες για την συνεργασία και καταγραφή των ζητημάτων χειραγώγησης αγώνων σε όλα τα συμβαλλόμενα κράτη, που μέχρι σήμερα είναι τα εξής: Πορτογαλία, Νορβηγία, Ουκρανία, Μολδαβία, Ιταλία, Ελβετία και Ελλάδα.  Μέσω των οικείων μηχανισμών δημιουργείται ένα διεθνές δίκτυο ανταλλαγής πληροφοριών και αναπτύσσεται συνεργασία σε εθνικό επίπεδο μεταξύ Ενώσεων αθλητών/παικτών, προπονητών, διαιτητών, ομοσπονδιών, στοιχηματικών εταιρειών και όποιων άλλων φυσικών και νομικών προσώπων μπορούν να βοηθήσουν στον εντοπισμό των παραβατών.  
 
Τι αλλάζει στη χώρα μας μέσω της ΕΠΑΘΛΑ:
 
* Δημιουργείται μια δομή που λειτουργεί και συνεργάζεται σε Εθνικό, Ευρωπαϊκό και Παγκόσμιο επίπεδο.
* Οργανώνεται η αντιμετώπιση της χειραγώγησης αγώνων με τη δημιουργία της ΕΠΑΘΛΑ μιας επιτροπής που θα εδρεύει στη ΓΓΑ και θα συμμετέχουν η Εθνική Αρχή Διαφάνειας, η Επιτροπή Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων, η Ελληνική Αστυνομία και ο Αθλητικός Εισαγγελέας.
* Αυτός θα είναι ο στενός πυρήνας που θα αναπτύξει συνεργασία και δημιουργήσει ομάδες εργασίας με την Ολυμπιακή Επιτροπή, τις ενώσεις παικτών, τις ομοσπονδίες, τα πανεπιστήμια, τις στοιχηματικές εταιρίες και άλλους φορείς για να αναπτύξει τις διάφορες λειτουργίες του.
* Επιτυγχάνεται καλύτερος συντονισμός των εμπλεκομένων φορέων. Ο καθένας ανάλογα με την ειδικότητά του. Η Εθνική Αρχή Διαφάνειας στη διαχείριση των καταγγελιών, η ΓΓΑ βοηθάει στην εξειδίκευση στο αθλητικό κομμάτι, η Επιτροπή Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων στο στοιχηματικό κομμάτι, η Αστυνομία στο κομμάτι της διερεύνησης και ο Αθλητικός Εισαγγελέας στο κομμάτι της δίωξης (έχουμε εκπροσώπους και από το ηλεκτρονικό έγκλημα και από την οικονομική αστυνομία). 
* Επιτυγχάνεται καλύτερη συνεργασία με το εξωτερικό (Δίκτυο Εθνικών Πλατφορμών, ανταλλαγή πληροφοριών)
* Δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στην εκπαίδευση και ευαισθητοποίηση των πρωταγωνιστών σε συνεργασία με την Ολυμπιακή Επιτροπή, τις ενώσεις παικτών.
* Εφαρμόζεται πιο συστηματικά το πλαίσιο της ΔΟΕ (κώδικας της ΔΟΕ ενάντια στη χειραγώγηση αγώνων) για το πειθαρχικό κομμάτι της χειραγώγησης σε συνεργασία με την ΕΟΕ και τις ομοσπονδίες. 
 
Από την ενεργοποίηση της Εθνικής Πλατφόρμας ωφελούνται όχι μόνο οι νόμιμες στοιχηματικές εταιρείες και κατ’ επέκταση η Πολιτεία. Είναι όλοι εκείνοι που θέλουν ένα καθαρό παιχνίδι: οι ίδιοι αθλητές, οι φίλαθλοι και στο τέλος οι ίδιες οι αξίες του αθλητισμού.  
Διαβάστε περισσότερα, εδώ και εδώ
Πηγή: gazzetta.gr 
 
 

Πριν φύγετε

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.