Ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του Ο.Η.Ε κατά του Ισραήλ

Του Δημήτρη Τουτουντζόγλου, Δικηγόρου Δράμας

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του Ο.Η.Ε με ψήφισμά του, ζήτησε τον άμεσο τερματισμό της ισραηλινής εποικιστικής δραστηριότητας στα κατεχόμενα εδάφη συμπεριλαμβανομένης της ανατολικής Ιερουσαλήμ. Η πρωτοβουλία του ανωτέρου ψηφίσματος ανήκε στις χώρες της Νέας Ζηλανδίας, της  Μαλαισίας, της Σενεγάλης και της Βενεζουέλας. Η Η.Π.Α με την αποχή τους, μη ασκώντας «βέτο» ουσιαστικά επέτρεψαν την υιοθέτηση της απόφασης με 14 θετικές ψήφους.  Ως «λυπηρό» χαρακτήρισε τον Οργανισμό των Ηνωμένων Εθνών ο νεοεκλεγείς πρόεδρος των Η.Π.Α Ντόναλντ Τράμπ, οι προσπάθειες του οποίου να πιέσει την απερχόμενη κυβέρνηση Ομπάμα να προβάλλει αρνησικυρία δεν καρποφόρησαν.

Στους άμεσα ενδιαφερόμενους , εν προκειμένω τους Ισραηλινούς και τους Παλαιστίνιους, οι αντιδράσεις τους ήταν αναμενόμενες. Θετική η αντίδραση του εκπροσώπου του Παλαιστινιακού Προέδρου, χαρακτηρίζοντας το ψήφισμα ως «ημέρα νίκης» και «σοβαρό πλήγμα για την ισραηλινή πολιτική». Απεναντίας ως «επαίσχυντο και προκατειλημμένο» χαρακτήρισε την απόφαση του 15μελούς Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου ο οποίος μάλιστα ανακάλεσε σε διαβουλεύσεις τους πρεσβευτές του Ισραήλ σε Νέα Ζηλανδία και Σενεγάλη. Το μέτρο της ανάκλησης των πρεσβευτών δεν αφορά τη Μαλαισία και Βενεζουέλα επειδή δεν διατηρούνται  μεταξύ τους διπλωματικές σχέσεις.

Μένει να δούμε την συνέχεια καθότι το Ισραήλ δήλωσε πως δεν θα συμμορφωθεί με το περιεχόμενο του ψηφίσματος αλλά και συγχρόνως διαδίδει πως θα το  ανατρέψει μόλις αναλάβει τα ηνία της εξουσίας ο Ντόναλντ Τράμπ.

Θυμηθείτε κι αυτά
prev next

Πριν φύγετε

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.