Ανάρτηση φωτογραφίας από ερωτικές περιπτύξεις στο διαδίκτυο: τι επιδικάστηκε στην παθούσα

Απόφαση Oberlandesgericht Hamm της 20-2-2017, Akz. 3 U 138/15

Το 2011 ένας 16χρονος φωτογράφησε τη συνομήλικη φιλενάδα του, με δική της συναίνεση, την ώρα των ερωτικών τους περιπτύξεων και συγκεκριμένα ενώ του έκανε στοματικό σεξ. Μετά τον χωρισμό τους ο νεαρός ανήρτησε τη φωτογραφία σε λογαριασμό του στα σόσιαλ μίντια. Ναι μεν απομάκρυνε την ανάρτηση άμεσα μετά από διαμαρτυρίες της θιγόμενης. Πλην όμως ήδη το στιγμιότυπο είχαν δει φίλοι και συγγενείς αυτής. Η κοπέλα ανέπτυξε σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα λόγω του συμβάντος. Απομονώθηκε και για μακρό χρονικό διάστημα δεν ήταν σε θέση να συνεχίσει τις σπουδές της. 
Μετά από άσκηση αγωγής κατά του πρώην συντρόφου της, της επιδικάστηκε πρωτοδίκως το ποσό των 20.000 ευρώ για την ικανοποίηση της ηθικής της βλάβης. Ο εναγόμενος άσκησε έφεση. 
Το 2οβάθμιο δικαστήριο μείωσε το ποσό της αποζημίωσης στις 7.000 ευρώ. Σχετικά έλαβε υπόψη το νεαρό της ηλικίας του ζημιώσαντα, καθώς και ότι ήταν κατά τον χρόνο τέλεσης της αδικοπραξίας εθισμένος στο αλκοόλ. Του αναγνώρισε επίσης εν είδει ελαφρυντικού, τη μεταμέλειά του και την επιμέλεια που επέδειξε να απομακρύνει άμεσα τη φωτογραφία μετά τις αντιδράσεις του θύματος. 
Την απόφαση αυτή μπορείτε να διαβάσετε εδώ.  
Ενδιαφέρον κατά τη γνώμη μας παρουσιάζει το σκεπτικό του δευτεροβάθμιου δικαστηρίου για την επιμέτρηση της ηθικής βλάβης της παθούσας από την προσβολή της προσωπικότητας και του δικαιώματος επί της ιδίας εικόνας της δεδομένων των ένδικων περιστάσεων και ιδίως της ανηλικότητάς της. 
 
Θυμηθείτε κι αυτά
prev next

Πριν φύγετε

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.