Επώνυμο τέκνου που γεννήθηκε μετά τη διάξευξη των γονέων του

Άρθρο 1505 ΑΚ: Επώνυμο των τέκνων

 Οι γονείς υποχρεούνται να έχουν προσδιορίσει  το  επώνυμο  των τέκνων τους με κοινή αμετάκλητη δήλωσή τους. Η δήλωση γίνεται πριν από το  γάμο,  είτε  σε  συμβολαιογράφο  είτε  στον λειτουργό, ενώπιον του οποίου θα τελεσθεί ο  Γάμος.   Ο  λειτουργός  οφείλει  να  ζητήσει  τη σχετική δήλωση.

Το  οριζόμενο επώνυμο, κοινό για όλα τα τέκνα, μπορεί να είναι είτε το επώνυμο του ενός από τους γονείς είτε συνδυασμός των  επωνύμων τους,   που  όμως  σε  καμία  περίπτωση  δεν  μπορεί  να  περιλαμβάνει περισσότερα από δύο επώνυμα.

Αν οι γονείς παραλείψουν να δηλώσουν  το  επώνυμο  των  τέκνων τους,  σύμφωνα  με  τους  όρους  των προηγούμενων παραγράφων, τα τέκνα έχουν για επώνυμο το επώνυμο του πατέρα τους.

Σύμφωνα με τα παραπάνω, κατά το ελληνικό δίκαιο, ακόμα κι αν από τη σύλληψη μέχρι τη γέννηση τέκνου μεσολαβήσει διάξευση των γονέων του, αυτό θα έχει το προκαθορισμένο από αυτούς κατά τη σύναψη του γάμου τους επώνυμο ή πάντως, δηλ. εάν το επώνυμο δεν καθορίστηκε στον χρόνο αυτό, το επώνυμο του πατέρα του. Συνεπώς, ο καθορισμός του επωνύμου του τέκνου δεν αποτελεί πτυχή του δικαιώματος επιμέλειας αυτού και δεν ανατίθεται από το δικαστήριο σε έναν από τους δύο γονείς, σε περίπτωση που λόγω διαζυγίου αυτός ασκεί την επιμέλεια αποκλειστικά.

Σε άλλες έννομες τάξεις, όμως, όπως τη γερμανική, τούτο δεν ισχύει. Θέτουμε υπόψη σας την απόφαση OLG Nürnberg, 10 UF 838/18 επί αντιδικίας πρώην συζύγων για την ανάθεση από το δικαστήριο του δικαιώματος καθορισμού του επωνύμου του τέκνου τους μετά το διαζύγιό τους. Εφόσον οι γονείς δεν συμφωνούν ως προς το επώνυμο του τέκνου, το δικαστήριο αναθέτει το δικαίωμα καθορισμού με βάση το συμφέρον του τέκνου αυτού. Λαμβάνοντας, λοιπόν, υπόψη ότι το τέκνο πρόκειται να ζει στην οικία της μητέρας του και να συμβιώνει με ετεροθαλή αδελφό, που ήδη φέρει το επώνυμό της, το δικαστήριο κρίνει ότι βαίνει προς το συμφέρον του τέκνου να έχει το ίδιο επώνυμο με τα λοιπά μέλη της οικογένειάς του με τα οποία θα συμβιώνει και όχι με τον πατέρα του, που δεν ασκεί την επιμέλεια. Στα πλαίσια αυτά, το δικαστήριο απέρριψε ισχυρισμό του πατέρα, ότι η απονομή του επωνυμου του στο παιδί του θα ενισχύσει τους δεσμούς του με τις ινδικές του ρίζες.

Διαβάστε εδώ, ένα δελτίο τύπου.

Θυμηθείτε κι αυτά
prev next

Πριν φύγετε

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.