Οι φανταστικές συνεντεύξεις ως σάτιρα

Το Πρωτοδικείο του Αμβούργου χειρίστηκε πρόσφατα αγωγή της Αντιπροέδρου του ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου και μέλους της ομάδας των Πρασίνων, Katrin Göring-Eckardt, περί προσβολής της προσωπικότητάς της από φανταστική συνέντευξή της που δημοσίευσε το περιοδικό Tichys Einblick. Η συνέντευξη δημοσιευόταν σε στήλη με τίτλο “Σχεδόν αληθινές ειδήσεις” και συνοδευόταν από την ένδειξη “Προσοχή σάτιρα!”.

Το αντικείμενο της συνέντευξης σχετιζόταν με πραγματικές δηλώσεις της πολιτικού, η οποία προσέφυγε γι΄αυτό τον λόγο στα γερμανικά δικαστήρια επικαλούμενη το ενδεχόμενο να εκληφθεί η συνέντευξη ως προερχόμενη από αυτή την ίδια και να παραπληροφορηθεί το κοινό. Τον κίνδυνο αυτόν επέτεινε το γεγονός, ότι η ένδειξη περί του σατιρικού χαρακτήρα του κειμένου δεν ήταν επαρκώς τονισμένη. Η ενάγουσα ζήτησε άρση της προσβολής και μη επανάληψη στο μέλλον.

Σύμφωνα με το επιληφθέν δικαστήριο, η σάτιρα καταρχήν δεν χρειάζεται να επισημαίνεται ως τέτοια. Το αντίθετο θα παραβίαζε την ελευθερία έκφρασης και πληροφόρησης που κατοχυρώνεται συνταγματικά. Τούτο ισχύει, όμως, υπό τον όρο ότι ο σατιρικός χαρακτήρας του δημοσιεύματος προκύπτει αβίαστα από το περιεχόμενό του. Εν προκειμένω, κίνδυνος παραπλάνησης και παραπληροφόρησης του κοινού δεν συνέτρεξε. Ο μέσος σώφρων αναγνώστης μπορούσε να κατανοήσει ότι η συνέντευξη δεν ήταν δυνατόν να προέρχεται όντως από την Göring-Eckardt, λόγω των αστεισμών και των υπερβολών που περιείχε. Ότι το αντικείμενο της συνέντευξης σχετιζόταν με πραγματικά γεγονότα, δεν αναιρεί τα παραπάνω. Η άσκηση κριτικής για γεγονότα της επικαιρότητας μέσω του χιούμορ ενυπάρχει στη σάτιρα ως ειδοποιό στοιχείο. Ακολούθως, το δικαστήριο απέρριψε την αγωγή.

Βλ. απόφαση LG Hamburg, Urt. v. 25.07.2022, Az. 324 O 85/22.

Κλείνουμε με το “αποχαιρετιστήριο γράμμα” της κας Σαπουντζάκη προς τη Βασίλισσα Ελισάβετ, όπως δημοσιεύτηκε μετά τον τελικό θάνατο της τελευταίας.

 
Θυμηθείτε κι αυτά
prev next

Πριν φύγετε

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.