Σπουδαίος λόγος καταγγελίας μισθώσεως η εξύβριση του εκμισθωτή

Δύο αποφάσεις γερμανικών δικαστηρίων για την εξύβριση/δυσφήμιση του εκμισθωτή από τον μισθωτή ως σπουδαίο λόγο καταγγελίας και λύσης της σύμβασης μισθώσεως.

Στην υπόθεση 474 C 18543/14 το AG Muenchen έκρινε ότι δικαιολογούσε την απρόθεσμη καταγγελία της μίσθωσης το γεγονός, ότι ο μισθωτής έβρισε τον εκμισθωτή του σε λογομαχία που ξεκίνησε, επειδή το νερό στο μίσθιο δεν ξεπερνούσε σε θερμοκρασία τους 35 βαθμούς. Ο εκμισθωτής ειδοποιήθηκε σχετικά με τηλεφώνημα του μισθωτή του στις 6:00 το πρωί την 2-5-2014 και την ίδια ημέρα ζήτησε να μπει στο διαμέρισμα για να ελέγξει τη θερμοκρασία του νερού ο ίδιος. Πλην όμως ο μισθωτής δεν το επέτρεψε και αποκάλεσε τον εκμισθωτή “κόπανο με διδακτορικό” (τουλάχιστον έτσι μεταφράζουμε εμείς τη φράση “promovierter Arsch”).

Στα τέλη του ίδιου μήνα ο εκμισθωτής κατήγγειλε τη μίσθωση και ζήτησε να του παραδοθεί το μίσθιο αμέσως. Η υπόθεση έφτασε στα δικαστήρια, επειδή ο μισθωτής αρνήθηκε να αποδώσει τη χρήση του μισθίου. Ισχυρίστηκε, ότι ο εκμισθωτής τον είχε προκαλέσει με το να του απευθυνθεί στον ενικό και να του ασκήσει σωματική βία.

Παρόλα αυτά, το επιληφθέν δικαστήριο έκρινε ότι η προσβολή της προσωπικότητας του εκμισθωτή ήταν τέτοια, ώστε να δικαιολογεί την άμεση λύση της μίσθωσης. Ό,τι ειπώθηκε από τον μισθωτή ξεπέρασε τα όρια της καθημερινής αγένειας και έβλαψε την τιμή και υπόληψη του αντισυμβαλλόμενού του. Η συνέχιση της μίσθωσης θα ήταν αφόρητη για τον εκμισθωτή, ιδίως εφόσον αυτός έμενε στην ίδια οικοδομή, όπου κείται το ένδικο μίσθιο. Άσκηση σωματικής βίας κατά του μισθωτή δεν αποδείχθηκε.

Στην υπόθεση 452 C 16687/14 το ίδιο δικαστήριο (AG Muenchen) έκρινε ότι αρκούσε για να θεμελιωθεί λόγος καταγγελίας μισθώσεως υπέρ του εκμισθωτή, ότι η μισθώτρια σχολίασε με αιχμηρότητα το μίσθιο σε δικόγραφο στα πλαίσια δίκης για αύξηση του μισθώματος. Η μισθώτρια συγκεκριμένα  διαμαρτυρήθηκε στο δικόγραφό της, ότι η θέρμανση στο μίσθιο ήταν πολύ υψηλή, παραλληλίζοντάς το με τους φούρνους του ολοκαυτώματος. Η αξιολογική αυτή κρίση (δεν επρόκειτο για επαληθεύσιμο χαρακτηρισμό) επαναλήφθηκε πολλάκις ενώπιον δικαστών και επέφερε την προσβολή της προσωπικότητας του εκμισθωτή κατά τρόπο, ώστε η ανοχή από αυτόν της συνέχισης της μίσθωσης να είναι αφόρητη. Συνεπώς, η επακόλουθη απρόθεσμη καταγγελία της μίσθωσης για σπουδαίο λόγο ήταν έγκυρη.    

Θυμηθείτε κι αυτά
prev next

Πριν φύγετε

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.