Η υπόθεση της Amanda Knox αναβίωσε ενώπιον του ΕΔΔΑ

Για όσους δεν θυμούνται, η Amanda Knox, Αμερικανίδα, 31 ετών σήμερα, κατηγορήθηκε το 2007, σε ηλικία 20 ετών, για τη δολοφονία της συγκατοίκου της Meredith Kercher στην Περούτζια της Ιταλίας, όπου αμφότερες βρίσκονταν στα πλαίσια προγράμματος σπουδών. Όταν εντοπίστηκε νεκρή, το σώμα της Kercher έφερε 47 μαχαιριές ενώ, σύμφωνα με την νεκροψία, αυτή είχε βιαστεί.

Για τις πράξεις αυτές ασκήθηκε ποινική δίωξη κατά της Knox και του τότε συντρόφου της Raffaele Sollecito, οι οποίοι κρίθηκαν ένοχοι από το επιληφθέν πρωτοβάθμιο ιταλικό δικαστήριο. Η απόφαση αυτή ανατράπηκε σε 2ο βαθμό και τελικά η αθωότητα της Knox επικυρώθηκε αμετάκλητα από το Ανώτατο Ποινικό Δικαστήριο της Ιταλίας το 2015. Η Knox είχε ήδη εκτίσει ποινή φυλάκισης 4 ετών.

Η Knox προσέφυγε στο ΕΔΔΑ κατά της Ιταλίας, επικαλούμενη ότι οι ιταλικές αρχές παραβίασαν το δικαίωμά της σε υπεράσπιση από δικηγόρο και ότι υπέστη κακομεταχείριση, ακόμα δε και ξυλοδαρμό, κατά τη διάρκεια της ανάκρισης. Η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου εκδόθηκε την 24-1-2019.

Το Δικαστήριο έκανε δεκτό, ότι η Knox είχε υποβληθεί σε ανάκριση για την κατηγορία της ανθρωποκτονίας και άλλα κακουργήματα χωρίς την παρουσία δικηγόρου, αν και ήταν νέα, ακόμα ξένη στην Ιταλία και προφανώς δεν ήταν σε θέση να αντιληφθεί πλήρως τη νομική βαρύτητα των ισχυρισμών της. Επιπλέον διαπίστωσε, ότι ο διερμηνέας που διορίστηκε για να μεταφράζει τις καταθέσεις της δεν υπήρξε 100% αντικειμενικός και αποστασιοποιημένος. Τρόπον τινά παρέφραζε ή συμπλήρωνε τα λεγόμενά της, αναλαμβάνοντας ρόλο διαμεσολαβητή. Οι λοιπές αιτιάσεις της προσφεύγουσας δεν αποδείχθηκαν. Σύμφωνα με την απόφαση, η Ιταλία πρέπει να καταβάλει τώρα στην Amanda Knox αποζημίωση ύψους 10.400 ευρώ και νομικά έξοδα ύψους € 8.000.

Για την υπόθεση της Amanda Knox έχει γυριστεί ντοκιμαντέρ από το BBC, το οποίο μπορείτε να παρακολουθήσετε παρακάτω. Σήμερα η Knox ζει στο Σιάτλ και εργάζεται ως δημοσιογράφος. Διατηρεί αυτό το blog.

 
Θυμηθείτε κι αυτά
prev next

Πριν φύγετε

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.