Καταδίκη από ΕΔΔΑ για συνθήκες υγιεινής στις φυλακές Κορυδαλλού

Με την απόφασή του Μαρτζακλής και άλλοι κατά Ελλάδας (Martzaklis and Others v. Greece), το ΕΔΔΑ καταδίκασε χθες, 9-7-2015, τη χώρα μας για παραβίαση των άρθρων 3 και 13 της ΕΣΔΑ, λόγω των συνθηκών κράτησης οροθετικών ατόμων στις φυλακές του Κορυδαλλού.

Πιο συγκεκριμένα, η υπόθεση αφορούσε τις συνθήκες κράτησης 45 συνολικά οροθετικών στην ψυχιατρική πτέρυγα του Νοσοκομείου των φυλακών Κορυδαλλού. Στο Δικαστήριο καταγγέλθηκε ότι οι εν λόγω κρατούμενοι υποχρεώνονται να συνωστίζονται σε μικρές αίθουσες, όπου ενδεικτικά σε κάθε έναν αναλογούν λιγότερα από 2 τμ, καθώς και να συγχρωτίζονται με άτομα που φέρουν άλλες μεταδοτικές ασθένειες, εκτιθέμενοι σε κίνδυνο μόλυνσης και επιβάρυνσης της εύθραυστης λόγω του ιού του AIDS υγείας τους. Η ατμόσφαιρα στα κελιά μυρίζει καπνό, η διατροφή είναι φτωχή σε θρεπτικές ουσίες, ενώ δεν λειτουργούν καν τα πλυντήρια, τη στιγμή που τα ρούχα των οροθετικών κρατουμένων πρέπει να αποστειρώνονται καθημερινά. Ταυτόχρονα, οι χώροι υγιεινής δεν συμμορφώνονται με τα στοιχειώδη στάνταρτ καθαριότητας, η θέρμανση είναι ανεπαρκής και οι θεράποντες ιατροί δεν έχουν καμία εξειδίκευση στα λοιμώδη νοσήματα.

Το Δικαστήριο δέχθηκε – προφανώς – ως βάσιμους τους ισχυρισμούς περί κακοδιαχείρισης της ιατρικής περίθαλψης των κρατουμένων. Έκρινε δε ότι οι προσφεύγοντες είχαν υποστεί σωματική και ψυχική καταπόνηση, που ξεπερνά την εγγενώς συνδεόμενη με την κράτηση και άρα αναμενόμενη ταλαιπωρία.

Διαβάστε αναλυτικό δελτίο τύπου στα Αγγλικά και την απόφαση στα Γαλλικά.

KURZSICHTICH mini

Θυμηθείτε κι αυτά
prev next

Πριν φύγετε

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.