Χάγη: έναυσμα για συμφιλίωση & συγχώρεση στο καζάνι των Βαλκανίων

Την περασμένη εβδομάδα (3-2-2015) το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης εξέδωσε απόφαση επί αντίθετων προσφυγών μεταξύ Κροατίας και Σερβίας για τα γεγονότα στα Βαλκάνια μεταξύ 1991 και 1995. Οι δύο χώρες αλληλοκατηγορούνταν για τέλεση γενοκτονίας εις βάρος των πολιτών τους. Με την απόφασή του το Δικαστήριο απέρριψε τις προσφυγές, διακηρύσσοντας ότι, τουλάχιστον σύμφωνα με την εφαρμοστέα Διεθνή Σύμβαση «για την πρόληψη και καταστολή του εγκλήματος της γενοκτονίας (1948)», η έννοια της γενοκτονίας δεν πληρούται από τις καταγγελλόμενες συμπεριφορές των διαδίκων, χωρίς βέβαια να αποκλείεται η παραβίαση άλλων διεθνών δεσμεύσεων και υποχρεώσεων.

Η παραπάνω απόφαση εξυπηρετεί το αίτημα για συμφιλίωση και ειρήνη στην περιοχή της πρώην Γιουγκοσλαβίας, στην οποία ακόμα σιγοβράζει αντιπαλότητα και μαίνονται αντικρουόμενα συμφέροντα, κατάλοιπα ενός πολέμου, που άφησε πάνω από 100.000 νεκρούς και εκατομμύρια εκπατρισμένων.

balkans war 1990

Ακόμα μέχρι σήμερα, το Διεθνές Δικαστήριο Εγκλημάτων Πολέμου για την Πρώην Γιουγκοσλαβία εξακολουθεί να ασκεί διώξεις και να εκδίδει αποφάσεις για τις σφαγές που τελέστηκαν στα Βαλκάνια στις αρχές της δεκαετίας του 1990, ενώ μόλις την 5-2-2015 ο Πρωθυπουργός της Κροατίας απείλησε να μπλοκάρει την είσοδο της Σερβίας στην Ε.Ε., αν  η τελευταία δεν καταργήσει Νόμο του 2003, που απονέμει στα οικεία δικαστήρια διεθνή δικαιοδοσία για τα εγκλήματα πολέμου εις βάρος Σέρβων στην Κροατία κατά τις βαλκανικές διαμάχες των 90’s. 

Θυμηθείτε κι αυτά
prev next

Πριν φύγετε

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.