Άλλο “Halloumi” κι άλλο “BBQloumi” λέει το ΓενΔΕΕ

Στα πλαίσια υπόθεσης που χειρίστηκε πρόσφατα, το ΓενΔΕΕ εξέτασε το ζήτημα, εάν το συλλογικό σήμα ΕΕ “Halloumi” προσβάλλεται από την καταχώριση ως σήματος ΕΕ της λεκτικής ένδειξης “Bbqloumi” συνδυαζόμενης με απεικόνιση από φέτες λευκού τυριού ψημμένων στη σχάρα. 

Η απόφαση του Δικαστηρίου έχει ενδιαφέρον, εφόσον ερμηνεύει τις διατάξεις 8 παρ. 1β και 75-82 του Κανονισμού (ΕΕ) 2017/1001,  που αναφέρονται στα συλλογικά σήματα ΕΕ και τις προυποθέσεις πρόκλησης κινδύνου σύγχυσης μεταξύ αυτών και μεταγενέστερου υπό καταχώριση σημείου.  

Θα πρέπει να υπομνησθεί, ότι αίτηση για συλλογικό σήμα ΕΕ μπορούν να καταθέσουν μόνον ενώσεις παραγωγών, κατασκευαστών, παρόχων υπηρεσιών ή εμπόρων. Η ουσιώδης λειτουργία ενός συλλογικού σήματος συνίσταται, αφενός, στη διάκριση των προϊόντων ή των υπηρεσιών των μελών της δικαιούχου ενώσεως από τα προϊόντα ή τις υπηρεσίες άλλων επιχειρήσεων. Αφετέρου, στην πληροφόρηση του καταναλωτή ότι ο παραγωγός των διακρινόμενων προϊόντων ή ο πάροχος των διακρινόμενων υπηρεσιών είναι μέλος συγκεκριμένης ένωσης και ότι έχει το δικαίωμα να χρησιμοποιεί το σήμα.

Όπως προκύπτει από το άρθρο 74 παρ. 2 του Κανονισμού 2017/1001, κατά παρέκκλιση από το άρθρο 7 παρ. 1 στοιχ. γ του ίδιου νομοθετήματος, συλλογικό σήμα ΕΕ μπορεί να δηλώνει τη γεωγραφική προέλευση των προϊόντων ή των υπηρεσιών που διακρίνει. Σε τέτοια περίπτωση, οι κανονισμοί της χρήσης του πρέπει να επιτρέπουν ρητά σε κάθε πρόσωπο, τα προϊόντα ή οι υπηρεσίες του οποίου προέρχονται από την εν λόγω γεωγραφική περιοχή, να καθίσταται μέλος της οργάνωσης που είναι δικαιούχος του σήματος. 

Συνεπώς, ο Κανονισμός 2017/1001 καθιστά δυνατή την καταχώριση ως συλλογικών σημάτων περιγραφικών ενδείξεων, οι οποίες υπό κανονικές συνθήκες προσκρούουν σε απόλυτους λόγους απαραδέκτου σύμφωνα με το άρθρο 7 του νομοθετήματος. Τούτο δεν σημαίνει, ότι ένα συλλογικό σήμα επιτρέπεται να στερείται διακριτικού χαρακτήρα, ήτοι να αδυνατεί να προσδιορίσει την εμπορική προέλευση του διακρινόμενου προιόντος ή υπηρεσίας. Συνεπάγεται, όμως, ότι ο διακριτικός χαρακτήρας συλλογικού σήματος δύναται να είναι ασθενής. Σε τέτοιες περιπτώσεις, είναι πιο δύσκολο να γίνει δεκτή η συνδρομή κινδύνου σύγχυσης μεταξύ του συλλογικού σήματος και μεταγενέστερου υπό καταχώριση σημείου. Πάντως, η συνδρομή τέτοιου κινδύνου δεν αποκλείεται per se. Εξετάζεται δε ανά περίπτωση, βάσει των εντυπώσεων που δύναται να αποκομίσει σχετικά, ο μέσος εκπρόσωπος από το ενδιαφερόμενο για το κάθε σήμα κοινό. 

Ο όρος χαλούμι συνιστά περιγραφική ένδειξη, εφόσον προσδιορίζει απλώς και μόνον ένα είδος τυριού.  Ως εκ τούτου, διαθέτει ασθενή διακριτικό χαρακτήρα. Τούτο, σε συνδυασμό με τον χαμηλό βαθμό ομοιότητας μεταξύ του ομώνυμου λεκτικού σήματος “Halloumi” και του λεκτικου και απεικονιστικού σημείου “BBQloumi”,   συνηγορεί υπέρ της άποψης, ότι εν προκειμένω δεν συντρέχει κίνδυνος σύγχυσης του αγοραστικού κοινού. Άρα, ούτε λόγος σχετικού απαραδέκτου για την καταχώριση της τελευταίας ένδειξης ως σήματος ΕΕ.  

Η χαμηλή ομοιότητα μεταξύ των δύο ενδείξεων οφείλεται στις προσλαμβάνουσες του μέσου καταναλωτή, ο οποίος θα επικεντρωθεί στα λεκτικά, αντί των απεικονιστικών στοιχείων, καθώς και στο πρώτο συνθετικό της λέξης BBQ -(barbeque)- loumi, αντί της καταλήξεώς της. Ακόμα πάντως κι αν ο μέσος καταναλωτής συγκρατεί από το εν λόγω σημείο την εικόνα ψητού τυριού τύπου χαλούμι, δεν αναμένεται να σχηματίσει την εντύπωση, ότι πρόκειται για τυρί που παράγεται από μέλος της ενώσεως που είναι δικαιούχος του σήματος Halloumi. 

Επιμέλεια: Ελένη Τζούλια

 
Θυμηθείτε κι αυτά
prev next

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.