ΓενΔικΕΕ – Tigercat v CAT: Σημείο ικανό να προκαλέσει σύγχυση με προγενέστερο σήμα

ΓενΔικΕΕ Τ-251/21: Σημείο ικανό να προκαλέσει σύγχυση με προγενέστερο σήμα (Tigercat v CAT) – Ταυτότητα προιόντων – Ηχητική, οπτική & νοηματική σύμπτωση σημάτων

Σύμφωνα με το ΓενΔικΕΕ, το σημείο “Tigercat” δύναται να προκαλέσει σύγχυση με το προγενέστερο σήμα ΕΕ “CAT” της εταιρίας Caterpillar θεμελιώνοντας τον σχετικό λόγο απαραδέκτου του άρθρου 8 παρ. 1β Κανονισμού 2017/1001. Ο κίνδυνος συγχύσεως δικαιολογείται συγκεκριμένα, αφενός, από την ταυτότητα των διακρινόμενων προιόντων (μηχανήματα και εξοπλισμός υλοτομίας, σκαπτικά μηχανήματα). Αφετέρου, το Δικαστήριο διακρίνει μεγάλο βαθμό ηχητικής, οπτικής και νοηματικής ομοιότητας μεταξύ σημείου και σήματος. Τα στοιχεία αυτά συνηγορούν υπέρ του συμπεράσματος, ότι οι καταναλωτές θα μπορούσαν να εκλάβουν το σημείο Tigercat ως παραλλαγή του σήματος CAT και να παρανοήσουν ότι τα προιόντα που φέρουν οποιοδήποτε από τα σημεία αυτά παράγονται από την Caterpillar.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει το σκεπτικό του δικαστηρίου αναφορικά με την ομοιότητα των υπό εξέταση λεκτικών ενδείξεων. Σύμφωνα με το ΓενΔικΕΕ, ναι μεν η λέξη Tigercat περιλαμβάνει και τη λέξη Tiger, ενώ το γράμμα C που περιέχει δεν είναι κεφαλαίο. Παρόλα αυτά, το συνθετικό “cat” έχει αυτοτελές νόημα που είναι σαφές στους καταναλωτές της ΕΕ και εμφανίζει υψηλό διακριτικό χαρακτήρα σε σχέση με τα διακρινόμενα προιόντα. Είναι γι’ αυτό αναμενόμενο ότι ο μέσος καταναλωτής θα σταθεί στο εν λόγω συνθετικό συγχέοντάς το με το αυτοτελές σήμα CAT.

 
Θυμηθείτε κι αυτά
prev next

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.