Δικαίωμα στη λήθη: guidelines της ομάδας άρθρου 29

Παρά τον απόηχο των εκλογών, που δικαιολογημένα μας αποσπά την προσοχή τις μέρες αυτές, δεν πρέπει να ξεχάσουμε ότι η σημερινή ημέρα είναι αφιερωμένη στην προστασία των προσωπικών δεδομένων. Η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα (ΑΠΔΠΧ), όπως έχουμε ήδη ανακοινώσει, γιορτάζει την επέτειο με μια ενημερωτική ημερίδα. Ελπίζουμε ότι προλάβατε να δηλώσετε συμμετοχή και θα χαρούμε αν μας στείλετε feedback.

Ουσιαστικά η 28η Ιανουαρίου εορτάζεται κάθε χρόνο ως επέτειος της υπογραφής από το Συμβούλιο της Ευρώπης το 1981 της πρώτης διεθνούς σύμβασης για την ιδιωτικότητα και την προστασία των προσωπικών δεδομένων, που επικράτησε να αποκαλείται «Σύμβαση 108». Η, καταρχήν, Ευρωπαϊκή αυτή επέτειος, από το 2008 έχει υιοθετηθεί και από τις Η.Π.Α. και τον Καναδά.

Επ’ ευκαιρία του εορτασμού, να επισημάνουμε και μια εξέλιξη σχετική με την προστασία της ιδιωτικότητας, που σημάδεψε το τέλος του 2014: σε συνέχεια της πολυσυζητημένης απόφασης του ΔΕΕ C-131/12 της 13-5-2014, η ομάδα εργασίας του άρθρου 29 της Οδηγίας 95/46/ΕΚ δημοσίευσε το Νοέμβριο του 2014 κατευθυντήριες γραμμές για την πρακτική εφαρμογή του «δικαιώματος στη λήθη».

Για τη εν λόγω απόφαση του ΔΕΕ έχουμε κάνει ήδη λόγο σε προγενέστερη ανάρτηση. Σε αδρές γραμμές το Δικαστήριο αναγνώρισε ότι κάθε άτομο έχει δικαίωμα να αιτείται την απόκρυψη από τα αποτελέσματα αναζήτησης της μηχανής της GOOGLE (και κάθε μηχανής αναζήτησης) συνδέσμων σε πληροφορίες που το αφορούν. Οι αιτήσεις θα εξετάζονται με κριτήρια την παλαιότητα, εγκυρότητα και αναγκαιότητα των κρίσιμων πληροφοριών, ενώ θα σταθμίζονται τα συμφέροντα του κοινού να ενημερωθεί και του φορέα των δεδομένων να διαφυλάξει την ιδιωτικότητα και αξιοπρέπειά του. Το εν λόγω δικαίωμα περιγράφεται ως δικαίωμα στη λήθη (right-to-be-forgotten). Ήδη στην Ελλάδα συναφής υπόθεση με πρωταγωνιστή γνωστό ηθοποιό, ο οποίος ζήτησε την απομάκρυνση αναφορών στη σεξουαλικότητά του από τη μηχανή αναζήτησης της GOOGLE, ήρθε στο φως της δημοσιότητας στα τέλη του 2014.

Μέσω των κατευθυντήριων γραμμών, που δημοσιεύτηκαν πρόσφατα από την ομάδα του άρθρου 29 κατά τα παραπάνω, αποσαφηνίζεται η άσκηση του δικαιώματος στη λήθη για τους φορείς προσωπικών δεδομένων, καθώς και ζητήματα ως προς την αντιμετώπιση αιτήσεων για απομάκρυνση συνδέσμων από τους διαχειριστές μηχανών αναζήτησης, δικαστές και αρχές προστασίας δεδομένων. Χονδρικά, διευκρινίζονται λεπτομέρειες, όπως ότι το δικαίωμα στη λήθη, όπως αυτό αναγνωρίστηκε με την κρίσιμη απόφαση, αναφέρεται σε απομάκρυνση αποτελεσμάτων, που προκύπτουν από μηχανές αναζήτησης αναφορικά με κάποιο λήμμα, και όχι σε διόρθωση της ίδιας της πηγής των πληροφοριών, δηλ. των ιστοσελίδων που τις έχουν δημοσιεύσει. Οι διαχειριστές των μηχανών αναζήτησης μάλιστα, αλλά και οι ενδιαφερόμενοι φορείς προσωπικών δεδομένων, δεν οφείλουν να ενημερώνουν για το αίτημα απομάκρυνσης τους υπεύθυνους για την πρωτογενή δημοσίευση των πληροφοριών στο διαδίκτυο. Ως μηχανές αναζήτησης δεν νοούνται προφανώς οι περιεχόμενες σε μεμονωμένες ιστοσελίδες, αφού αυτές αναδεικνύουν links σε αναρτήσεις ενός και μόνο ιστοτόπου. Η διενέργεια της απομάκρυνσης συνδέσμου μετά από αίτηση του θιγόμενου προσώπου δεν επιτρέπεται να είναι εμφανής σε τρίτα πρόσωπα. Οι ενδιαφερόμενοι να ασκήσουν το εν λόγω δικαίωμα μπορούν να προσφεύγουν εξαρχής στη δικαιοσύνη ή σε αρχές προστασίας δεδομένων, χωρίς να υποχρεούνται να προτάξουν την απευθείας προσέγγιση του διαχειριστή της μηχανής αναζήτησης. Τέλος, στις κατευθυντήριες γίνεται εκτενής αναφορά στον όρο «δημόσια πρόσωπα», ώστε να διευκρινιστεί κάτω από ποιες προϋποθέσεις υποχρεούται κάποιος να ανεχθεί ανεπιθύμητες αναφορές στο όνομά του ανάμεσα στα αποτελέσματα αναζήτησης, χάριν του δικαιολογημένου ενδιαφέροντος του κοινού να ενημερωθεί. Διαβάστε το πραγματικά διαφωτιστικό κείμενο των κατευθυντηρίων εδώ

Θυμηθείτε κι αυτά
prev next

Πριν φύγετε

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.