Κοινό πανευρωπαϊκά logo για online φαρμακεία…η Ελλάδα το ξέρει;

Βάσει της Οδηγίας 2011/62/ΕΕ προβλέφθηκε η δημιουργία ενός κοινού για όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ, τη Νορβηγία, την Ισλανδία και το Λιχτενστάιν logo, με σκοπό τη σήμανση φαρμακείων που δραστηριοποιούνται νόμιμα online εντός ΕΕ. Το logo αυτό σχεδιάστηκε και κυκλοφόρησε το 2014 μετά την έκδοση του εφαρμοστικού Κανονισμού υπ’ αριθμ. 699/2014. Η εφαρμογή του Κανονισμού αυτού ξεκίνησε την 01.07.2015.

Έκτοτε, το κοινό logo πρέπει να τοποθετείται στην ιστοσελίδα κάθε επιχείρησης που εμπορεύεται ιατροφαρμακευτικά προϊόντα στο διαδίκτυο. Ο καταναλωτής θα μπορεί έτσι να ελέγχει σε δύο στάδια, εάν η πωλήτρια επιχείρηση είναι πιστοποιημένη και λειτουργεί με άδεια από το κράτος μέλος της εγκατάστασής της. Πρώτη ένδειξη θα είναι η παρουσία του ειδικού logo στην ιστοσελίδα της. Δεύτερον, ο ενδιαφερόμενος καταναλωτής θα πρέπει με ένα κλικ στο logo να μεταφέρεται σε ειδικό ιστότοπο της εποπτεύουσας Αρχής στο κράτος μέλος εγκατάστασης του φαρμακείου. Εκεί, θα εμφανίζεται λίστα με όλες τις επιχειρήσεις που έχουν άδεια να προσφέρουν φάρμακα προς πώληση στο διαδίκτυο.

Εδώ θα βρείτε την ιστοσελίδα της ΕΕ που εξηγεί το όλο εγχείρημα και περαιτέρω links σε ιστοτόπους υλοποίησης της εν λόγω πολιτικής στα κράτη μέλη. Δυστυχώς, η χώρα μας δεν έχει δώσει ακόμα σχετικά στοιχεία. Παρόλα αυτά, μια αναζήτηση στο google με τη φράση “online φαρμακείο” καταδεικνύει ότι είναι δεκάδες οι επιχειρήσεις με έδρα στη χώρα μας που διακινούν φάρμακα στο διαδίκτυο, επιτρέποντας παραγγελίες όχι μόνο από την Ελλάδα, αλλά και εκτός συνόρων. Κανένα από τα εν λόγω sites δεν φέρει το ειδικό logo της ΕΕ.

Αντίθετα, σε άλλα κράτη μέλη το σχέδιο εφαρμόζεται κανονικά. Στη σελίδα αυτή για παράδειγμα, γαλλική επιχείρηση εμπορίας φαρμακευτικών προϊόντων που λειτουργεί διαδικτυακά, έχει τοποθετήσει το ειδικό logo στο κάτω μέρος του ιστοτόπου. Πατώντας το δε, μεταφερθήκαμε σε ειδική σελίδα εποπτεύουσας Αρχής, όπου εμφανίζονται όλα τα ηλεκτρονικά φαρμακεία που λειτουργούν νόμιμα στη Γαλλία.

Θυμηθείτε κι αυτά
prev next

Πριν φύγετε

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.