Νέο παρατηρητήριο – φόρουμ της ΕΕ για την τεχνολογία blockchain

Η Επιτροπή εγκαινίασε την 1-2-2018 το παρατηρητήριο – φόρουμ της ΕΕ για την τεχνολογία blockchain με τη στήριξη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, το οποίο εκπροσωπήθηκε από τον ευρωβουλευτή Jakob von Weizsäcker, αρμόδιο για την πρόσφατη έκθεση σχετικά με τα εικονικά νομίσματα.

Το παρατηρητήριο – φόρουμ για την τεχνολογία blockchain θα προβάλλει τις κυριότερες εξελίξεις αυτής της τεχνολογίας, θα προωθεί ευρωπαϊκούς φορείς και θα ενισχύει την ευρωπαϊκή συνεργασία με διάφορους ενδιαφερομένους που συμμετέχουν σε δραστηριότητες που απαιτούν χρήση της blockchain.

Η τεχνολογία blockchain, η οποία αποθηκεύει δέσμες πληροφοριών κατανεμημένων σε ολόκληρο το δίκτυο, θεωρείται ως μια επαναστατική καινοτομία, καθώς συνεπάγεται υψηλά επίπεδα ιχνηλασιμότητας και ασφάλειας στις διαδικτυακές οικονομικές συναλλαγές. Η τεχνολογία αυτή αναμένεται να επηρεάσει τις ψηφιακές υπηρεσίες και να μετασχηματίσει τα επιχειρηματικά μοντέλα σε ένα ευρύ φάσμα τομέων, όπως η υγειονομική περίθαλψη, η ασφάλιση, τα χρηματοοικονομικά, η ενέργεια, η εφοδιαστική, η διαχείριση των δικαιωμάτων διανοητικής ιδιοκτησίας και οι δημόσιες υπηρεσίες.

Το παρατηρητήριο – φόρουμ της ΕΕ για την τεχνολογία blockchain θα βοηθήσει ουσιαστικά την Ευρώπη να αξιοποιήσει τις νέες δυνατότητες που προσφέρει αυτή η τεχνολογία, να συγκεντρώσει εμπειρογνωσία και να αναλάβει ηγετικό ρόλο στον συγκεκριμένο τομέα. Θα συγκεντρώνει πληροφορίες, θα παρακολουθεί και θα αναλύει τάσεις, θα αντιμετωπίζει προκλήσεις και θα διερευνά το κοινωνικοοικονομικό δυναμικό της blockchain. Επίσης θα διευκολύνει τη διασυνοριακή συνεργασία σχετικά με πρακτικά ζητήματα, φέρνοντας σε επαφή τους καλύτερους εμπειρογνώμονες της Ευρώπης και προωθώντας ένα ανοικτό φόρουμ για ειδικούς στην τεχνολογία blockchain, φορείς καινοτομίας, πολίτες, παράγοντες της βιομηχανίας, δημόσιες καθώς και ρυθμιστικές και εποπτικές αρχές, προκειμένου να εξετάζουν και να αναπτύσσουν νέες ιδέες με στόχο τη μάθηση, τη συμμετοχή και τη συμβολή με ανοικτό τρόπο.

Η χρηματοοικονομική τεχνολογία αποτελεί πολιτική προτεραιότητα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής καθώς μπορεί και θα συμβάλει ουσιαστικά στην επίτευξη των στόχων που συνδέονται με την ανάπτυξη της ενιαίας αγοράς, της Τραπεζικής Ένωσης, της Ένωσης Κεφαλαιαγορών και των λιανικών χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών.

Αναγνωρίζοντας τον διατομεακό μετασχηματισμό της χρηματοοικονομικής τεχνολογίας η Επιτροπή συνέστησε τον Νοέμβριο του 2016 μια ειδική ομάδα χρηματοοικονομικής τεχνολογίας, που λειτουργεί στο πλαίσιο του στόχου της Επιτροπής για την ανάπτυξη μιας ολοκληρωμένης στρατηγικής για τη χρηματοοικονομική τεχνολογία. Η Επιτροπή επεξεργάζεται επί του παρόντος ένα σχέδιο δράσης για τη χρηματοοικονομική τεχνολογία, το οποίο θα παρουσιάσει την άνοιξη.

Περισσότερες πληροφορίες

Ενημερωτικό δελτίο για την blockchain,

Τεχνολογίες blockchain

Θυμηθείτε κι αυτά
prev next

Πριν φύγετε

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.