Ο θρησκευτικός διάλογος στους κόλπους της Ε.Ε.

Ο θρησκευτικός διάλογος μεταξύ Ευρωπαικής Επιτροπής και Εκκλησιών/Θρησκευτικών Ενώσεων καθιερώθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1990 από τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζακ Ντελόρς. Στηρίζεται στην παραδοχή της ειδικής συμβολής των εν λόγω φορέων στην κοινωνία.

Στις 2 Οκτωβρίου 2017 συντονιστής του θρησκευτικού διαλόγου διορίστηκε ο κ. Vincent Depaigne που διαδέχθηκε στη λειτουργία αυτή την κ. Katharina von Schnurbein με θητεία από τον Ιανουάριο 2012 έως τον Ιούλιο του 2017.

 

Με τη Συνθήκη της Λισαβόνας, ο διάλογος μεταξύ ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων και εκκλησιών, θρησκευτικών ενώσεων ή κοινοτήτων καθώς και φιλοσοφικών οργανώσεων έχει νομική βάση στο άρθρο 17 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τον Ιούλιο του 2013, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε κατευθυντήριες γραμμές σχετικά με την εφαρμογή του άρθρου 17 ΣΛΕΕ, οι οποίες θέτουν το πλαίσιο για αυτόν τον “ανοικτό, διαφανή και τακτικό διάλογο”.

Διαβάστε τις κατευθυντήριες, εδώ.

Μάθαιτε περισσότερα για τις συναντήσεις των παραπάνω φορέων και τα επιμέρους ζητήματα που έχουν μέχρι σήμερα θιγεί στα πλαίσια του θρησκευτικού διαλόγου, εδώ.

Θυμηθείτε κι αυτά
prev next

Πριν φύγετε

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.