Καπνοβιομηχανία και νομικοί προβληματισμοί

Με τη σημερινή μας ανάρτηση θα θέλαμε να θίξουμε το ζήτημα των μεθοδεύσεων που μεταχειρίζονται οι καπνοβιομηχανίες παγκοσμίως για την καταστρατήγηση εκείνων των νομοθετικών διατάξεων, που σκοπό έχουν να περιορίσουν τη διακίνηση προϊόντων καπνού προς όφελος της δημόσιας υγείας και για την προστασία καταναλωτών.

Στο παρελθόν, οι εταιρίες επιδίδονταν σε συναισθηματικά φορτισμένη και κεκαλυμμένη διαφήμιση με είδη καπνιστού, κινούμενες στα όρια της νομιμότητας χωρίς κανένα έλεγχο. Πράγματι, για πολλές δεκαετίες η κατανάλωση καπνού προβαλλόταν ελεύθερα σε κάθε είδους τηλεοπτική εκπομπή, ακόμα κι αν αυτή δεν συνδεόταν φανερά με σκοπούς προώθησης πωλήσεων, όπως π.χ. δημοσιογραφική, ψυχαγωγική κλπ. Άλλωστε, διαφημιστικά spots παρουσίαζαν το κάπνισμα ως σύμβολο ανδρισμού, σεξαπίλ και καταξίωσης, αδιαφορώντας για τις επιδράσεις τους στους ανηλίκους και αποσιωπώντας τις βλαβερές συνέπειες του καπνίσματος για τους καταναλωτές εν γένει. Τα τελευταία χρόνια το μάρκετινγκ των προϊόντων καπνού έχει περιοριστεί δραστικά υπό την πίεση καταγγελιών για, αποδεδειγμένη πια, βλαπτική επίδραση του καπνού στον ανθρώπινο οργανισμό. Η ίδια μάλιστα η συσκευασία των εν λόγω προϊόντων χρησιμοποιείται για την προώθηση της παγκόσμιας καμπάνιας κατά του καπνίσματος.

Επί τη ευκαιρία, θα θέλαμε να θέσουμε υπόψη σας τις εκτελεστικές αποφάσεις 1735/2015 και 1842/2015 που εξέδωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή το Σεπτέμβριο και Οκτώβριο 2015 αντίστοιχα κατ’ εφαρμογή της Οδηγίας 2014/40/ΕΕ σχετικά με την κατασκευή, παρουσίαση και πώληση προϊόντων καπνού. Οι αποφάσεις αυτές ορίζουν λεπτομερώς τις νέες προδιαγραφές για την εμφάνιση των προϊόντων καπνού στην ΕΕ και περιέχουν πολύ παραστατικές απεικονίσεις.

Εν πάση περιπτώσει, παρά τις συντονισμένες προσπάθειες νομοθέτη, ιατρικής κοινότητας και ακτιβιστών, οι πωλήσεις των προϊόντων καπνού παγκοσμίως δεν μειώνονται, αντιθέτως μάλιστα σημειώνουν ανοδικές τάσεις. Στο βίντεο που ακολουθεί, επεξηγείται σχετικά με αυτό το φαινόμενο το πώς και το γιατί.

Θυμηθείτε κι αυτά
prev next

Πριν φύγετε

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.