Η στάση των δυνάμεων στην συριακή κρίση – του Δ. Τουτουντζόγλου

Στην Τυνησία στις 14 Ιανουαρίου του 2011, ο δικτάτορας Μπεν Άλι υπό την πίεση του εξεγερμένου πλήθους εγκατέλειψε την εξουσία. Στην Τυνησία ξεκίνησε η πρώτη λαϊκή εξέγερση, μία δημοκρατική επανάσταση που μετονομάστηκε σε «Αραβική Άνοιξη», καθώς ακολούθησαν λαϊκές εξεγέρσεις και στις χώρες Λιβύη, Υεμένη, Αίγυπτο, Μπαχρέιν και Συρία. Η ελπίδα όμως που δημιουργήθηκε με την «Αραβική Άνοιξη» κράτησε ελάχιστα. Από τις ανωτέρω χώρες, μόνη η Τυνησία μπορεί να θεωρηθεί σήμερα μία «κανονική δημοκρατική χώρα». Η Συρία, η Λιβύη και Υεμένη σπαράζονται από τον εμφύλιο και στην Αίγυπτο και στο Μπαχρέιν επιβλήθηκαν νέα αυταρχικά καθεστώτα.
Ας σταθούμε όμως στην περίπτωση της Συρίας όπου η σύρραξη έχει λάβει επικίνδυνες διαστάσεις.
Τον Μάρτιο του 2011 ξέσπασε λαϊκή οργή κατά του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ στο πλαίσιο της «Αραβικής Άνοιξης» την οποία έπνιξε βιαίως πυροδοτώντας σύγκρουση και μάλιστα ένοπλη με την συριακή αντιπολίτευση. Το εκρηκτικό μείγμα συμπλήρωσαν η ανάδυση του Ισλαμικού κράτους το έτος 2013 και η εμπλοκή ανταγωνιστικών παγκόσμιων δυνάμεων όπως Ρωσία, ΗΠΑ, Τουρκία και Σαουδική Αραβία.
Ας σκιαγραφήσουμε την εικόνα που επικρατεί σήμερα στην Συρία.

Υπέρ του Άσαντ

Ρωσία
Από την αρχή σύμμαχος του Άσαντ. Η Μόσχα έχει μπλοκάρει όλες τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που θα άνοιγαν το δρόμο σε μία στρατιωτική επέμβαση. Η Ρωσία υποτίθεται ότι βομβαρδίζει το «Ισλαμικό Κράτος» αλλά κυριαρχούν και οι απόψεις πως στοχεύει και τους απλούς αντάρτες που πολεμούν τον Άσαντ ενώ προσφάτως ανακοίνωσε την μερική αποχώρηση των δυνάμεων από την Συρία.

Ιράν
Στενός στρατηγικός σύμμαχος της Συρίας, επειδή θεωρεί τη Δαμασκό σύμμαχο κατά της Σαουδικής Αραβίας. Μεταξύ άλλων προμηθεύει στο καθεστώς Άσαντ όπλα, πληροφορίες και οικονομική στήριξη.

Χεζμπολάχ
Από την αρχή του εμφυλίου στηρίζει τον Άσαντ, στέλνοντας μάλιστα μαχητές από το Λίβανο να πολεμήσουν στο πλευρό του.

Κατά του Άσαντ

Ο «Ελεύθερος Συριακός Στρατός»
Μια συμμαχία της συριακής αντιπολίτευσης, η οποία εξοπλίζεται κατά τα λεγόμενα πολλών από την Δύση και τις ΗΠΑ.

Οι τρομοκρατικές οργανώσεις
Η Αλ Κάιντα κυρίως μέσα από το συριακό παρακλάδι της, το λεγόμενο «Μέτωπο Υποστήριξης» ή άλλως «Μέτωπο Αλ Νούσρα» και το «Ισλαμικό Κράτος»

Τουρκία
Από την αρχή της σύρραξης υποστηρίζει και στηρίζει τους αντιπολιτευόμενους αντάρτες. Βομβαρδίζει τους Κούρδους της Βόρειας Συρίας, οι οποίοι Κούρδοι θεωρούνται από τους πιο δυναμικούς και αποτελεσματικούς αντιπάλους του Ισλαμικού Κράτους έχοντας την υποστήριξη και της Ρωσίας και των ΗΠΑ. Αυτό αποτελεί έναν από τους πολλούς λόγους, για τους οποίους κατηγορούν την Τουρκία για συνεργασία με το Ισλαμικό Κράτος.

Σαουδική Αραβία
Στηρίζει και χρηματοδοτεί αντάρτες αλλά και τζιχαντιστές για να ανατρέψουν το καθεστώς Άσαντ.

ΗΠΑ
Στην αρχή του εμφυλίου στήριζαν την αντιπολίτευση για την ανατροπή του Άσαντ. Άλλαξε η προτεραιότητα όταν εμφανίστηκε το «Ισλαμικό Κράτος», οπότε επικεντρώθηκαν στον πόλεμο κατά των τζιχαντιστών.

Τέλος η Ευρώπη δείχνει μία υπομονετική στάση πλέον στο καθεστώς Άσαντ λόγω του μεγάλου κινδύνου της τρομοκρατικής οργάνωσης «Ισλαμικό Κράτος»

Στις 27 Φεβρουαρίου 2016 με πρωτοβουλία ΗΠΑ και Ρωσίας τέθηκε σε ισχύ μία συμφωνία κατάπαυσης του πυρός. Από την εκεχειρία έχουν εξαιρεθεί οι τρομοκρατικές οργανώσεις «Ισλαμικό κράτος» και το «Μέτωπο Υποστήριξης» (ο βραχίονας της αλ Κάιντα στη Συρία). Αν και έχουν καταγραφεί παραβιάσεις της εκεχειρίας σε γενικές γραμμές η συμφωνία τηρείται.

Θυμηθείτε κι αυτά
prev next

Πριν φύγετε

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.