Πυρηνική δοκιμή Βόρειας Κορέας και Διεθνές Δίκαιο

Του κ. Δημήτρη Τουτουντζόγλου, Δικηγόρου Δράμας

Ανησυχία στην παγκόσμια κοινότητα έχει προκαλέσει η ανακοίνωση της Βορείου Κορέας ότι πραγματοποίησε σήμερα με επιτυχία την πρώτη της δοκιμή βόμβας υδρογόνου, όπως μετέδωσε η βορειοκορεατική τηλεόραση. Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται ότι είναι δίκαιο για τη Βόρεια Κορέα να έχει μια βόμβα υδρογόνου στο αμυντικό οπλοστάσιό της απέναντι στις ΗΠΑ που διαθέτουν μεγάλο αριθμό πυρηνικών όπλων.

Η αντιδράσεις ήταν πολλές και αναμενόμενες. Ξεκινώντας από την πρωθυπουργό της Ιαπωνίας, Σίνζο Άμπε, που χαρακτήρισε την πυρηνική δοκιμή της Βόρειας Κορέας απειλή για την ασφάλεια της Ιαπωνίας. «Αν αληθεύουν τα δημοσιεύματα για μια βορειοκορεατική δοκιμή βόμβας υδρογόνου, αυτό συνιστά μια σοβαρή παραβίαση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και μια πρόκληση την οποία καταδικάζω ανεπιφύλακτα» δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Φίλιπ Χάμοντ.

H  Η.Π.Α, αν και δεν μπορούν μέχρι στιγμής να επιβεβαιώσουν αν πρόκειται για δοκιμή βόμβας υδρογόνου, καταδικάζουν την οποιαδήποτε παραβίαση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του Ο.Η.Ε και καλούν τη Βόρεια Κορέα να συμμορφωθεί με τις διεθνείς της υποχρεώσεις και δεσμεύσεις

Το ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών δια της εκπροσώπου της κ. Ζαχάροβα τόνισε πως η εν λόγω πράξη συνιστά μεγάλη παραβίαση του διεθνούς δικαίου και πως  τέτοιες ενέργειες αυξάνουν περαιτέρω την ένταση στην κορεατική χερσόνησο, η οποία χαρακτηρίζεται έτσι κι αλλιώς από πολύ υψηλό δυναμικό στρατιωτικής και πολιτικής αντιπαράθεσης.

Έντονη και η αντίδραση της Ε.Ε., με την επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι να επισημάνει πως εάν επιβεβαιωθεί η πυρηνική δοκιμή, θα πρόκειται για παραβίαση της Διεθνούς Συμφώνου του Ο.Η.Ε σχετικά με τη μη παραγωγή πυρηνικών όπλων.

Τέλος, ο  επικεφαλής του Οργανισμού της Συνθήκης Συνολικής Απαγόρευσης των Πυρηνικών Δοκιμών, κ. Λασίνα Ζέρμπο, τόνισε πως «η ενέργεια αυτή συνιστά παραβίαση του παγκοσμίως αποδεκτού κανόνα κατά των πυρηνικών δοκιμών και επίσης μια σοβαρή απειλή για τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια».

Η διασπορά των Όπλων Μαζικής Καταστροφής (Πυρηνικών, Χημικών, Βιολογικών Όπλων), αποτελεί σήμερα μία από τις σοβαρότερες απειλές για τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια. Η χρήση τους έρχεται σε πλήρη αντίθεση με το Διεθνές Δίκαιο και ειδικότερα το Ανθρωπιστικό Δίκαιο.

Οι Διεθνείς Συμφωνίες για τη μη διασπορά των ΟΜΚ (Όπλων Μαζικής Καταστροφής) αποσκοπούν στον περιορισμό και στην γενικότερη απαγόρευση των ΟΜΚ. Στις Συμφωνίες αυτές συγκαταλέγονται α) η Συνθήκη Μη Διασποράς (ΝΡΤ/Non Proliferation Treaty) β) η Συνθήκη για την Πλήρη Απαγόρευση των Πυρηνικών Δοκιμών (CTBT/Comprehensive Test Ban Treaty) γ) η Σύμβαση για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (CWC/Chemicals Weapons Convention) και η Σύμβαση για την Απαγόρευση των Βιολογικών και Τοξινικών Όπλων (BTWC/Biological & Toxin Weapons Convention).

Θυμηθείτε κι αυτά
prev next

Πριν φύγετε

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.