Η.Π.Α.: αλλαγές στο δίκαιο προστασίας δεδομένων
Μετά το σοκ της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 και του τρομοκρατικού χτυπήματος στους “δίδυμους πύργους”, οι Η.Π.Α. θέσπισαν αυστηρά μέτρα για την πρόληψη τέτοιων εγκλημάτων, τα οποία συνεπάγονταν πρόσβαση των Αρχών σε προσωπικά δεδομένα των πολιτών και επεξεργασία αυτών χωρίς άδεια του φορέα τους. Πράγματι, το σχετικό νομοθέτημα “The USA Patriot Act” επέτρεπε μεταξύ άλλων και έλεγχο ηλεκτρονικής αλληλογραφίας και παρακολουθήσεις τηλεφωνικών συνδιαλέξεων. Η “USA Freedom Act“, που εκδόθηκε την περασμένη εβδομάδα (2-6-2015), φέρεται να αμβλύνει σημαντικά τις παραπάνω εξουσίες της Κυβέρνησης και έχει τύχει θριαμβευτικής υποδοχής.
Ανάμεσα σε άλλες προβλέψεις, χαρακτηριστική της φιλελευθεροποίησης, που επιχειρείται, είναι η απαίτηση για προηγούμενη δικαστική άδεια των Κυβερνητικών Αρχών για την πρόσβαση σε προσωπικά δεδομένα πολιτών. Η άδεια θα δίνεται μετά από ακρόαση και των δύο πλευρών, το οποίο συνιστά καινοτομία του εισαχθέντος συστήματος. Μέχρι πρότινος δηλ. αρκούσε η αιτιολόγηση της αναγκαιότητας ελέγχου από τις Αρχές, χωρίς να δίνεται η δυνατότητα στον φορέα των δεδομένων να επιχειρηματολογήσει υπέρ της προστασίας της ιδιωτικότητάς του. Το κείμενο της “USA Freedom Act” θα βρείτε εδώ.
Μια ανάλυση της νομοθεσίας για την προστασία των προσωπικών δεδομένων στις Η.Π.Α., με ειδική αναφορά στα δικαιώματα που επιφυλάσσονται για τους Ευρωπαίους πολίτες, θα βρείτε εδώ. Πρόκειται για Μελέτη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που κυκλοφόρησε μέσα στο 2015, την οποία λόγω της αξιοπιστίας της σας προτρέπουμε να συμβουλευτείτε.
Καλή ανάγνωση!