Δίκαιο σημάτων: Διαμάχη για μια απόχρωση του κόκκινου

“Post – Gelb” λένε οι Γερμανοί για να περιγράψουν το βαθύ κίτρινο χρώμα, παραπέμποντας ειδικότερα στην απόχρωση που χρησιμοποιούν εδώ και δεκαετίες τα γερμανικά ταχυδρομεία για να επισημάνουν τα προϊόντα και τις υπηρεσίες τους. Και είναι γεγονός ότι μέσα από την πολύχρονη χρήση του, ένα χρώμα μπορεί να ταυτιστεί σε τέτοιο βαθμό με ένα αγαθό, ώστε τελικά να το διακρίνει από άλλα, αλλά και να αυτοπροσδιορίζεται μέσα από αυτό.

Post-Gelb

Με τη λογική αυτή, η γερμανική τραπεζική εταιρία Sparkasse υπέβαλε το 2002 αίτηση στο Γερμανικό Γραφείο Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας και Σημάτων, για την καταχώριση ως σήματος για τις υπηρεσίες της του κόκκινου χρώματος απόχρωσης “HKS 13” χωρίς περίγραμμα. Η αίτηση έγινε τελικά δεκτή μόλις το 2007, όταν η Sparkasse μπόρεσε να αποδείξει μέσω των πορισμάτων μιας δημοσκόπησης που διεξήγαγε γι’ αυτό τον σκοπό, ότι λόγω της χρήσης της κρίσιμης χρωματικής απόχρωσης για τις υπηρεσίες της ήδη από τη δεκαετία του ΄60, της είχε προσδώσει υψηλό βαθμό αναγνωρισιμότητας και διακριτικό χαρακτήρα.

Κατά της τελευταίας απόφασης προσέφυγαν δύο τραπεζικά ιδρύματα, η αυστριακή Oberbank και η ισπανική Sandander, οι οποίες είχαν αναπτύξει προ πολλού διεθνή δραστηριότητα. Έχοντας εισχωρήσει και στη γερμανική αγορά, οι εταιρίες επιζητούσαν την απελευθέρωση της χρήσης του κόκκινου χρώματος ως διακριτικού γνωρίσματος για τραπεζικές, χρηματοοικονομικές υπηρεσίες λιανικής, καθώς και οι ίδιες το χρησιμοποιούσαν παραδοσιακά για το σκοπό αυτό, χωρίς όμως να το έχουν κατοχυρώσει ως σήμα.

sandander logo

Στις αρχές Ιουλίου 2015 το Ομοσπονδιακό Δικαστήριο Ευρεσιτεχνιών και Σημάτων (Bundespatentgericht) δικαίωσε τη δεύτερη ως άνω εταιρία. Σύμφωνα με το σκεπτικό του Δικαστηρίου, η δημοσκόπηση, που αποτέλεσε τη βάση για την αναγνώριση διακριτικού χαρακτήρα στην ένδικη χρωματική ένδειξη της Sparkasse και οδήγησε στην κατοχύρωση αυτής ως αφηρημένου χρωματικού σήματος, περιείχε υπαινικτικές ερωτήσεις και ήταν ως εκ τούτου διαβλητή.

Η απόφαση, το πλήρες κείμενο της οποίας θα βρείτε εδώ, μπορεί να προσβληθεί λόγω της κρισιμότητάς της στο Ομοσπονδιακό Δικαστήριο της Γερμανίας (BGH). Επομένως, έπεται συνέχεια, για την οποία θα σας κρατήσουμε ενήμερους.

Διαβάστε και τη σχετική, πρόσφατη απόφαση του ΔΕΕ, που ερμηνεύει το άρθρο 3 παρ. 3 της Οδηγίας 2008/95/ΕΚ για το διακριτικό χαρακτήρα ενδείξεως, που αποκτάται λόγω χρήσεως.

Θυμηθείτε κι αυτά
prev next

Πριν φύγετε

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.