Γερμανική νομολογία: Οι λογαριασμοί στα social media μεταβιβάζονται μετά θάνατον στους κληρονόμους των ιδιοκτητών τους

Όταν το 2012 μια 15χρονη Γερμανίδα σκοτώθηκε σε τροχαίο, η μητέρα της ζήτησε από το facebook να της χορηγηθεί πρόσβαση στο λογαριασμό της εκλιπούσας. Η εταιρία απέρριψε το αίτημα παραπέμποντας στους όρους χρήσης των λογαριασμών των χρηστών της. Σύμφωνα με αυτούς, σε περίπτωση θανάτου ο λογαριασμός δεν κληρονομείται, αλλά φυλάσσεται στην κατάσταση που βρισκόταν κατά την τελευταία χρήση, “εις μνήμην” του αποθανόντος, μέχρι να υποβληθεί αίτημα απενεργοποίησης από συγγενή 1ου βαθμού.
Η υπόθεση έφτασε στο αρμόδιο γερμανικο δικαστήριο, που αποφάσισε ότι η σύμβαση που συνδεει κάθε χρήστη  με τον πάροχο μέσου κοινωνικής δικτύωσης, όπως είναι το facebook και το twitter, κληρονομείται όπως κάθε άλλη ιδιωτική σύμβαση. Έτσι, οι νόμιμοι κληρονόμοι του αποθανόντος υπεισερχονται στα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις του τελευταίου και δικαιούνται απεριόριστης πρόσβασης στο προφίλ του. Αυτοί θα αποφασίσουν εάν θα αδρανοποιήσουν ή θα απενεργοποιήσουν τους λογαριασμούς του, ως φορείς και του δικαιώματος στην προσωπικότητα (προστασίας της μνήμης) του νεκρού. Η νομοθεσία περί προσωπικών δεδομένων δεν προκρίνει άλλωστε άλλη λύση, καθότι και στο αναλογικό περιβάλλον προσωπικά στοιχεία του νεκρού, όπως το ημερολόγιό του, μεταβιβάζονται στους κληρονόμους του.
Φρονούμε ότι η απόφαση είναι ορθή στο βαθμό που αφορά το λογαριασμό facebook ενός ανηλίκου, που ούτως ή άλλως είναι περιορισμένα ικανός προς δικαιοπραξία και συμβάλλεται με το facebook μόνο με σύμφωνη γνώμη των νόμιμων αντιπροσώπων-γονιών του. Σε περίπτωση ενηλίκου και πλήρως δικαιοπρακτικά ικανού προσώπου, ορθότερο φαίνεται να απονέμεται στους εγγύτερους συγγενείς του εκλιπόντος μόνο δικαίωμα απενεργοποίησης και όχι διαχείρισης των λογαριασμών του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Κι αυτό για λόγους προστασίας των προσωπικών δεδομένων και της προσωπικότητας-μνήμης του νεκρού. Ο παραλληλισμός του γερμανικού δικαστηρίου μεταξύ λογαριασμού στα social media και γραπτού ημερολογίου του θανόντος, το οποίο όντως μεταβιβάζεται στους κληρονομους του, είναι ατυχής. Κι αυτό γιατί τα ενεργά προφίλ στο διαδίκτυο επιτρέπουν την περαιτέρω αλληλεπίδραση με τους υπόλοιπους χρήστες (νέες φιλίες, αναρτήσεις, κοινοποιήσεις κλπ.). Σε περίπτωση θανάτου του ενηλίκου αρχικού δικαιούχου, αυτά θα γίνονται χωρίς άδεια, στο όνομα και για λογαριασμό ενός προσώπου με πλήρη ικανότητα για δήλωση οικείας δικαιοπρακτικής βούλησης εν ζωή, την οποία όμως αυτό  αδυνατεί πλέον να εκφράσει.

Διαβάστε την απόφαση εδώ.

Θυμηθείτε κι αυτά
prev next

Πριν φύγετε

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.