Κατάψυξη γονιμοποιημένου ωαρίου & κυοφορία μετά το διαζύγιο: ο πατέρας οφείλει διατροφή

Ενδιαφέρουσα υπόθεση από Γερμανία. Ζευγάρι κατέψυξε γονιμοποιημένα ωάρια σε κλινική γονιμότητας, επειδή η γυναίκα επρόκειτο να υποβληθεί σε χημειοθεραπεία. Στη συνέχεια οι δύο σύζυγοι χώρισαν. Μετά τη λύση του γάμου τους η γυναίκα επισκέφτηκε την κλινική και ζήτησε την εμφύτευση του ωαρίου στη μήτρα της για να κυοφορήσει. Για να γίνει η επέμβαση, η εν λόγω πλαστογράφησε την υπογραφή του πρώην συζύγου της, παριστώντας ότι αυτός είναι σύμφωνος. Πράγματι, μετά από μια αποτυχημένη προσπάθεια η επέμβαση πέτυχε και 9 μήνες αργότερα ήρθε στον κόσμο ένα παιδί.

Παρότι η μητέρα καταδικάστηκε στη συνέχεια για την πλαστογραφία που διέπραξε, ο πατέρας υποχρεώθηκε να καταβάλλει στο τέκνο του διατροφή (πολύ σωστά, όπως θα συνέβαινε σε κάθε περίπτωση δικαστικής ή εκούσιας αναγνώρισης τέκνου γεννημένου εκτός γάμου). Πλην όμως, ενήγαγε την κλινική γονιμότητας και ζήτησε αποζημίωση για τη μη ηθελημένη από τον ίδιο εμφύτευση στην πρώην σύζυγό του, του γονιμοποιημένου με δικό του σπέρμα ωαρίου.

Σύμφωνα με τον ενάγοντα, η κλινική δεν επέδειξε την απαιτούμενη επιμέλεια σε σχέση με την εγκυρότητα της δήλωσης βούλησης που της προσκομίστηκε ως προερχόμενη τάχα από τον ίδιο. Ισχυρίστηκε, ότι είχε τηλεφωνήσει στην εταιρία και εξέφρασε την αντίθεσή του σε κάθε είδους χρήση του γονιμοποιημένου ωαρίου. Κατόπιν τούτου, η κλινική όφειλε να “διπλοτσεκάρει” την υπογραφή του και να διακρίνει την πλαστογράφησή της.

Το δικαστήριο δεν είχε την ίδια γνώμη. Η άρση/ανάκληση της συγκατάθεσης του πατέρα δεν είχε ποτέ εκφρασθεί με τρόπο σαφή και επαληθεύσιμο. Ιδίως μάλιστα, εφόσον αυτός φαίνεται να γνώριζε την πρόθεση της πρώην συζύγου του να μείνει έγκυος με χρήση των κατεψυγμένων ωαρίων της. Άλλωστε, η υπογραφή του είχε πλαστογραφηθεί τόσο επιδέξια από την πρώην σύζυγό του, που ένας μη ειδικός δεν θα μπορούσε να διακρίνει κάποια απόκλιση από τη γνήσια. Διαβάστε την απόφαση, εδώ.

Λογικά μεγαλύτερη επιτυχία θα είχε μια αγωγή κατά της μητέρας, που όμως ίσως να είναι για τον ενάγοντα ασύμφορη…

Θυμηθείτε κι αυτά
prev next

Πριν φύγετε

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.