ΕΔΔΑ: Απόφαση Pinto Coehlo κατά Πορτογαλίας – άρθρο 10 της ΕΣΔΑ

Απόφαση ΕΔΔΑ της 22/3/2016 (αίτηση με αριθμό 48718/11): Η τιμώρηση δημοσιογράφου λόγω δημοσιοποίησης υλικού ακροαματικής διαδικασίας χωρίς άδεια προσβάλλει την ελευθερία έκφρασης και ενημέρωσης και προσκρούει στο άρθρο 10 της ΕΣΔΑ.

Η υπόθεση αφορά συγκεκριμένα τη μαγνητοφώνηση και βιντεοσκόπηση από δημοσιογράφο της δίκης ενός 18χρονου, που κατηγορούταν για κλοπή κινητού. Η δημοσιογράφος στη συνέχεια αναπαρήγαγε αποσπάσματα από την ακροαματική διαδικασία στις ειδήσεις, χωρίς άδεια από το δικαστήριο, και προέβη σε σχολιασμό του δημοσιοποιημένου υλικού, υποστηρίζοντας μάλιστα ότι το δικαστήριο οδηγήθηκε σε λανθασμένη κρίση. Ο Πρόεδρος του θιγόμενου δικαστηρίου προσέφυγε εναντίον της και τελικά της επεβλήθη χρηματική ποινή 1500 ευρώ.

echr

Το ΕΔΔΑ, στο οποίο η δημοσιογράφος προσέφυγε, αφού εξάντλησε τα εθνικά ένδικα μέσα, έκρινε ότι η παραπάνω καταδίκη προσέκρουε πράγματι στο άρθρο 10 της ΕΣΔΑ. Παρότι δεν είχε δοθεί άδεια για την αναπαραγωγή, το δικαστήριο συνεδρίαζε δημόσια και η δημοσιοποίηση του καταγεγραμμένου υλικού στα μέσα έγινε μετά την έκδοση απόφασης. Έτσι δεν ευσταθεί ο ισχυρισμός περί επηρεασμού της κοινής γνώμης και παρεμπόδιση της ορθής απονομής της δικαιοσύνης μέσω του ρεπορτάζ. Άλλωστε, κατά την αναπαραγωγή είχαν αλλοιωθεί οι φωνές των παραγόντων της δίκης  και, επομένως, δεν τέθηκαν σε κίνδυνο τα ατομικά συμφέροντα αυτών. Κάτω από τις συνθήκες αυτές η δίωξη της δημοσιογράφου ήταν καταχρηστική, καθώς δεν νοείται ο δικαστής να επιβάλλει τις απόψεις του ως προς τον τρόπο παρουσίασης μιας είδησης.

Θυμηθείτε κι αυτά
prev next

Πριν φύγετε

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.