Μη αξιόποινη η κτηνοβασία αν δεν σοδομιστεί το ζώο

Το γύρο του κόσμου κάνει η είδηση, ότι το Ανώτατο Δικαστήριο του Καναδά έκρινε καταρχήν μη αξιόποινες τις σεξουαλικές επαφές με ζώο, εφόσον δεν διαπιστώνεται διείσδυση του δράστη σε αυτό.

Η υπόθεση αφορούσε την κατ’ εξακολούθηση ασέλγεια Καναδού στις ανήλικες θετές κόρες του, για την οποία σεξουαλική συμπεριφορά αυτός καταδικάστηκε. Το γεγονός ότι ο δράστης άλειφε τα γεννητικά όργανα των παιδιών με φυστικοβούτυρο και έβαζε το σκύλο του να το γλείψει ενώ βιντεοσκοπούσε, δεν πληροί κατά το δικαστήριο την αντικειμενική υπόσταση του εγκλήματος της κτηνοβασίας, σύμφωνα με την οικεία νομοθεσία. Ο Καναδικός Π.Κ. τιμωρεί δηλ. τον σοδομισμό του ζώου και μόνο.

Διαβάστε την είδηση εδώ.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει η συγκριτική απεικόνιση της αντιμετώπισης της κτηνοβασίας σε διάφορες έννομες τάξεις του κόσμου, όπως τη συναντήσαμε στο Wikipedia, αλλά και η θέση του Έλληνα νομοθέτη επί του ζητήματος.

Σε σχέση με το ζήτημα βρίσκει εφαρμογή ο Ν. 4039/2012, σύμφωνα με το άρθρο 16 του οποίου:

“Άρθρο 16 Κακοποίηση των ζώων

α. Με την επιφύλαξη ειδικά προβλεπόμενων περιπτώσεων της ισχύουσας κοινοτικής και εθνικής νομοθεσίας, καθώς και της διάταξης του τρίτου εδαφίου της παραγράφου 4 του άρθρου 9 απαγορεύεται ο βασανισμός, η κακοποίηση, η κακή και βάναυση μεταχείριση οποιουδήποτε είδους ζώου, καθώς και οποιαδήποτε πράξη βίας κατ` αυτού, όπως ιδίως η δηλητηρίαση, το κρέμασμα, ο πνιγμός, το κάψιμο, η σύνθλιψη και ο ακρωτηριασμός. Η στείρωση του ζώου καθώς και κάθε άλλη κτηνιατρική πράξη με θεραπευτικό σκοπό, δεν θεωρείται ακρωτηριασμός.

β. Απαγορεύεται, εξαιρουμένων των περιπτώσεων κινηματογραφικών ταινιών και γενικότερα οπτικοακουστικού υλικού εκπαιδευτικού προσανατολισμού, η πώληση, εμπορία και παρουσίαση – διακίνηση μέσω διαδικτύου οποιουδήποτε οπτικοακουστικού υλικού, όπως βίντεο ή άλλου είδους κινηματογραφικού ή φωτογραφικού υλικού στα οποία απεικονίζεται οποιαδήποτε πράξη βίας εναντίον ζώου, καθώς και σεξουαλική συνεύρεση μεταξύ ζώων ή μεταξύ ζώου και ανθρώπου με σκοπό το κέρδος ή τη σεξουαλική ικανοποίηση ατόμων που παρακολουθούν ή συμμετέχουν σε αυτά. Στην ανωτέρω απαγόρευση συμπεριλαμβάνεται και η περίπτωση της μονομαχίας μεταξύ ζώων. […]”

Οι παραβάτες των διατάξεων των παραγράφων α` και β` του άρθρου 16 τιμωρούνται με ποινή φυλάκισης τουλάχιστον ενός έτους και χρηματική ποινή από πέντε χιλιάδες (5.000) έως δεκαπέντε χιλιάδες (15.000) ευρώ.

Παρότι οι παραπάνω διατάξεις παρέχουν νομική βάση για την τιμώρηση και κτηνοβατικών συμπεριφορών, είναι τόσο ευρέως διατυπωμένες, ώστε θα πρέπει να κρίνεται κάθε φορά in concreto αν μέσω αυτών των συμπεριφορών πληρούται η αντικειμενική υπόσταση τους εγκλήματος της “κακοποίησης” ζώου. Η σχολιαζόμενη απόφαση από τον Καναδά κρούει επομένως τον κώδωνα και στον Έλληνα νομοθέτη, να εξειδικεύσει το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο προς αποφυγή καταστρατηγήσεων.

Θυμηθείτε κι αυτά
prev next

Πριν φύγετε

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.