«Νάρκωση» ασθενών τελικού σταδίου και όχι «ευθανασία» στη Γαλλία, μετά την απόφαση του ΕΔΔΑ «Lambert»

Τον Ιούνιο του 2015 το ΕΔΔΑ αποφάσισε ότι δεν προσκρούει στο άρθρο 2 της ΕΣΔΑ (δικαίωμα στη ζωή) απόφαση Γαλλικού δικαστηρίου, η οποία δικαίωσε Ιατρούς ασθενούς ευρισκόμενου σε κώμα από οκταετίας, που έπαυσαν την υποστηριζόμενη με τεχνητά μέσα σίτιση αυτού οδηγώντας τον στο θάνατο. Η απόφαση πυροδότησε έντονο διάλογο στη Γαλλία περί της νομιμότητας ή μη της ευθανασίας και τελικά στα τέλη του Ιανουαρίου 2016 το Γαλλικό Κοινοβούλιο ψήφισε Νόμο, που φιλοδοξεί να δώσει λύση στη σύγκρουση συμφερόντων που προκαλεί το ζήτημα.

Σύμφωνα με το νομοθέτημα, δίνεται το δικαίωμα σε άτομα που πάσχουν από ανίατη και επώδυνη ασθένεια, να ζητήσουν να παραμείνουν ναρκωμένοι, λαμβάνοντας μόνο αναλγητικά φάρμακα, μέχρι το θάνατό τους. Οι ασθενείς μπορούν να υποβληθούν στη νάρκωση στο σπίτι τους ή σε νοσοκομείο, εφόσον κρίνεται ότι ο θάνατός τους είναι αναπότρεπτος και σύντομος. Αυτός τελικά θα οφείλεται είτε στην ασθένεια από την οποία πάσχουν και της οποίας η θεραπεία θα έχει διακοπεί, είτε σε ασιτία. Σε περίπτωση αδυναμίας αυτών να δηλώσουν έγκυρα τη βούλησή τους, το αίτημα θα υποβάλλεται από οικείο πρόσωπο που οι ίδιοι εξουσιοδότησαν σχετικά.

Διαβάστε την είδηση στον ξένο τύπο.

Εδώ θα βρείτε στοιχεία για την αντιμετώπιση της ευθανασίας κατά την ΕΣΔΑ, όπως αυτά προέκυψαν από τη νομολογία του ΕΔΔΑ.

Θυμηθείτε κι αυτά
prev next

Πριν φύγετε

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *