Εμπορική συμφωνία ΕΕ-Καναδά (CETA): οδεύει προς υπογραφή

Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της ΕΕ και του Καναδά για τη συμφωνία CETA, οι οποίες είχαν ξεκινήσει στις 6 Μαΐου 2009, ολοκληρώθηκαν στις 26 Σεπτεμβρίου 2014. Η διαδικασία της νομικής εξέτασης ολοκληρώθηκε τον Φεβρουάριο του 2016. Στη συνέχεια, η CETA τέθηκε υπό συζήτηση στο Συμβούλιο. Πολύ πρόσφατα, μετά την έγκριση της συμφωνίας από το Βέλγιο, συγκεντρώθηκαν οι απαιτούμενες επικυρώσεις από τα κράτη μέλη, και πλέον απομένει η υπογραφή της συμφωνίας, η οποία αναμένεται την ερχόμενη Κυριακή.

Εναντίον της συμφωνίας αυτής εκφράζονται έντονες ανησυχίες. Μια κριτική επισκόπηση μπορείτε να διαβάσετε εδώ, ενώ μπορείτε να συγκρίνετε και τα σχόλια για την αδελφή συμφωνία ΕΕ-ΗΠΑ που δημοσίευσε το site μας παλαιότερα.

Σύμφωνα με τις αρμόδιες υπηρεσίες της ΕΕ πάντως:

“Πρόκειται για την πρώτη συνολική οικονομική συμφωνία της ΕΕ με μια χώρα υψηλής βιομηχανικής ανάπτυξης. Σύμφωνα με εκ των προτέρων εκτίμηση αντικτύπου που διενεργήθηκε το 2008, τα ετήσια πραγματικά οφέλη εισοδήματος θα ανέρχονταν σε περίπου 11,6 δισεκατομμύρια ευρώ για την ΕΕ και 8,2 δισεκατομμύρια ευρώ για τον Καναδά, εντός επτά ετών από την υλοποίηση της συμφωνίας. Προβλεπόταν επίσης ότι η ελευθέρωση του εμπορίου στον τομέα των υπηρεσιών θα συνέβαλλε σημαντικά στην αύξηση του ΑΕΠ (50% του συνολικού οφέλους για την ΕΕ και 45,5% για τον Καναδά).”

Θυμηθείτε κι αυτά
prev next

Πριν φύγετε

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.