Εγκλήματα με πρωταγωνιστές ανήλικους δολοφόνους

Γράφει η Μαρία Ζαχαροπούλου 

Αν και στο εξωτερικό τα παιδιά που διέπραξαν δολοφονίες είναι πολλά στη χώρα μας τα τελευταία 22 χρόνια δεν έχουν καταγραφεί πολλά εγκλήματα με πρωταγωνιστές ανηλίκους. Η ανεξέλεγκτη κοινωνική παθογένεια των τελευταίων ετών, λένε οι αρχές, έχει οδηγήσει σε ραγδαία αύξηση της ανήλικης εγκληματικότητας, αλλά ο φόνος είναι μια άλλη ιστορία… Δεν είναι τυχαίο πως για το νομοθέτη παιδιά μέχρι 15 ετών, όπως στην περίπτωση της πρόσφατης δολοφονίας στη Γέφυρα, θεωρούνται ποινικώς ανεύθυνα και έχουν προβλεφθεί, για αυτά, αναμορφωτικά ή θεραπευτικά μέτρα.

Σε κάθε περίπτωση, η είδηση και μόνο πως υπεύθυνο για ένα στυγερό έγκλημα είναι ένα παιδί, παγώνει. Η ιστορία δείχνει πως κοινός παρονομαστής, στις περισσότερες περιπτώσεις, είναι η προσπάθεια των παιδιών να παραπλανήσουν τις αρχές δημιουργώντας φανταστικές ιστορίες και δολοφόνους. Φτιάχνουν με τη φαντασία τους ένα δικό τους παραμύθι για να καλύψουν τα ίχνη τους. Στο παραμύθι, όμως, κυριαρχεί ο… δράκος και η αποκάλυψη της σκληρής αλήθειας έρχεται να σοκάρει. Ωστόσο, το κυρίαρχο ερώτημα παραμένει βασανιστικά αναπάντητο. Τι είναι αυτό που σκοτώνει την αθωότητα και κάνει ένα παιδί δολοφόνο;

Ας δούμε τα εγκλήματα που συγκλόνισαν, την τελευταία εικοσαετία, με πρωταγωνιστές ανήλικους δολοφόνους:

Το Φθινόπωρο του 1994, ένας 15χρονος σκότωσε, με 17 μαχαιριές, τον 17χρονο φίλο του και τον πέταξε σε σκουπιδότοπο στην περιοχή Σιναράδες. Το παιδί πίστευε πως ο φίλος του τον κάρφωσε στην αστυνομία για κλοπή δίκυκλου, που είχε κάνει, και θέλησε να τον εκδικηθεί .

Όταν τον Ιανουάριο του 1995 δυο ηλικιωμένες γυναίκες βρέθηκαν δολοφονημένες μέσα στο σπίτι τους, στα Πατήσια και οι αστυνομικοί που ανέλαβαν την εξιχνίαση της υπόθεσης άφηναν ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα. Η έρευνα, ωστόσο, οδήγησε σε ένα πρόσωπο υπεράνω πάσης υποψίας. Δράστης της δολοφονίας ήταν ένας 16χρονος η οικογένεια του οποίου νοίκιαζε διαμέρισμα ιδιοκτησίας των δυο γυναικών. Όπως ισχυρίστηκε το παιδί, στην απολογία του, σκότωσε τις δυο γυναίκες γιατί απειλούσαν την οικογένεια του ότι θα τους έκαναν έξωση γιατί δεν πλήρωναν εγκαίρως το ενοίκιο. «Μου έλεγαν συνεχώς ότι θα μας διώξουν από το σπίτι. Μου μιλούσαν συνέχεια για την συμπεριφορά μου. Να είμαι καλό παιδί, να προσέχω», είχε πει ο 16χρονος, εξηγώντας τους λόγους που τον οδήγησαν στο έγκλημα την ώρα που η γειτονιά έπεφτε από τα σύννεφα καθώς το παιδί δεν είχε δημιουργήσει ποτέ κανένα πρόβλημα.

Δυο μήνες αργότερα, το βράδυ της 16ης Μαρτίου του 1995, στη Βατάνη της Κατερίνης, ένα ζευγάρι εντοπίστηκε, από τον 26χρονο γιό του, δολοφονημένο στο μπάνιο του σπιτιού τους. Ο δράστης είχε μαχαιρώσει πολλές φορές τα δυο θύματα του και στη συνέχεια τα έσυρε στο μπάνιο όπου τα περιέλουσε με οινόπνευμα και προσπάθησε να τα κάψει. Τα ίχνη που άφησε πίσω του ο δράστης οδήγησαν στον μικρότερο γιο της οικογένειας. Αρχικά, ο 15χρονος, άριστος μαθητής της Α΄ Λυκείου, ένα ήσυχο και υπάκουο παιδί, αρνήθηκε οποιαδήποτε εμπλοκή του με το έγκλημα και επιχείρησε να παραπλανήσει τους αστυνομικούς. Ώρες αργότερα ομολόγησε πως ήταν εκείνος που διέπραξε την στυγερή δολοφονία. Όπως ισχυρίστηκε τον καταπίεζαν και εκείνο το βράδυ λογομάχησαν και τους σκότωσε. «Μέχρι και τα ρούχα που θα φορούσα αποφάσιζαν» είπε στους αστυνομικούς.

Τον Αύγουστο του 1995, δυο 15χρονοι σκότωσαν, στην Κομοτηνή, έναν 79χρονο ρακοσυλλέκτη. Τα παιδιά είχαν χτυπήσει πολλές φορές με δοκάρι και σφυρί στο κεφάλι τον άτυχο ηλικιωμένο. Αρχικά, οι 15χρονοι είχαν ισχυριστεί πως ο 79χρονος τους είχε κάνει «ανήθικες προτάσεις». Ωστόσο, όπως αποδείχθηκε στη συνέχεια, τα παιδιά είχαν μπει στην καλύβα του άνδρα για να τον κλέψουν, εκείνος αντιστάθηκε και τον χτύπησαν μέχρι θανάτου στο κεφάλι.

…συνεχίστε την ανάγνωση στο arouraios.gr

Θυμηθείτε κι αυτά
prev next

Πριν φύγετε

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.