Στυλιανός Παπαγεωργίου-Γονατάς: Δυο λόγια για την Αγγελική Σαρέλη

Με αφορμή την επικείμενη εκδήλωση στη Ρόδο, που αφιερώνεται στη μνήμη της Αγγελικής Σαρέλη, ο κ. Στυλιανός Παπαγεωργίου-Γονατάς, Αναπληρωτής Καθηγητής Ποινικού Δικαίου ΔΠΘ, Δικηγόρος, Γενικός Γραμματέας της Ένωσης Ποινικολόγων και Μαχόμενων Δικηγόρων, μιλά στο Justina.gr για την αγαπημένη του συνάδελφο και φίλη που έφυγε πρόωρα. Τον ευχαριστούμε για τη συνέντευξη που μας παραχώρησε.

Justina: Κύριε Καθηγητά, πότε γνωρίσατε την κα Σαρέλη;

ΣΠΓ: Η γνωριμία μας έγινε το 1990 στα πλαίσια συνεδρίου, αλλά η συνεργασία μας ξεκίνησε το 1999, όταν εκλέχθηκα Λέκτορας στη Νομική Σχολή του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου.

Justina: Τι χαρακτήριζε την κα Σαρέλη σαν άνθρωπο;

ΣΠΓ: Η Αγγελική υπήρξε ιδιαίτερα επικοινωνιακή και απλή στην καθημερινότητά της. Ήταν πάντοτε κοντά στους φοιτητές της, συμμετείχε στις δραστηριότητές τους και στήριζε τις δράσεις τους. Μου έκανε εντύπωση η δοτικότητά της στις σχέσεις της και η θετική της ενέργεια, ακόμα και όταν ταλαιπωρούταν.

Justina: Η κα Σαρέλη σαν εκπαιδευτικός ποιες αρετές πιστεύετε ότι διέθετε;

ΣΠΓ: Γνώριζε πολύ καλά το δογματικό κομμάτι του Ποινικού δικαίου και πιστεύω ότι διέθετε μεταδοτικότητα, με αποτέλεσμα οι φοιτητές να κατανοούν το αντικείμενο που δίδασκε. Παρά τη φιλικότητα και απλότητα με την οποία προσέγγιζε τους φοιτητές της, παρέμενε αντικειμενική στη βαθμολόγηση και, κυρίως, όταν έπρεπε αυστηρή.

Justina: Προσέφερε επιστημονικά στον τομέα σας;

ΣΠΓ: Κατά τη γνώμη μου ναι. Η Αγγελική Σαρέλη υπήρξε φιλελεύθερη Ποινικολόγος. Θεωρώ το βιβλίο της «Βιασµός – Η τυποποίησή του στον Ελληνικό Ποινικό Κώδικα» πρότυπο για την ελληνική έννομη τάξη. Για το έργο αυτό είχα τη χαρά να δημοσιεύσω μια κριτική παρουσίαση στα Ποινικά Χρονικά στο ξεκίνημα της συνεργασίας μας.

Justina: Υπάρχει άλλη πτυχή της προσωπικότητάς της, την οποία θα θέλατε να μνημονεύσετε;

ΣΠΓ: Η Αγγελική Σαρέλη ανέπτυξε έντονη κοινωνική δράση. Υπήρξε ευαισθητοποιημένη σε ζητήματα φιλοζωικά, κακοποιημένων γυναικών κλπ. και συμμετείχε σε σχετικές οργανώσεις και νομοπαρασκευαστικές επιτροπές.

Justina: Συμμετέχετε στην οργανωτική επιτροπή της ημερίδας Ποινικού δικαίου, που θα λάβει χώρα στη Ρόδο 7-7-2017, στα πλαίσια της οποίας θα εισηγηθείτε με θέμα «Βιασμός…υπάρχει άλλη όψη του εγκλήματος;». Η ημερίδα αφιερώνεται στη μνήμη της κας Σαρέλη. Για ποιο λόγο επελέγη ως τόπος διοργάνωσης η Ρόδος ειδικά;

ΣΠΓ: Η εκδήλωση διοργανώνεται υπό την αιγίδα του Δικηγορικού Συλλόγου της Ρόδου, ο οποίος αγκάλιασε την πρωτοβουλία αυτή και τον ευχαριστούμε θερμά. Στη Ρόδο έλαβε χώρα το τελευταίο νομικό συνέδριο εκτός Κομοτηνής, στο οποίο συμμετείχε η Αγγελική Σαρέλη.  Η θεματολογία του επικείμενου συνεδρίου τον Ιούλιο του 2017 αναφέρεται μάλιστα ειδικά σε ζητήματα που την απασχόλησαν επιστημονικά. 

Justina: Συμβαίνει να είστε Γενικός Γραμματέας της νεοσύστατης Ένωσης Ποινικολόγων και Μαχόμενων Δικηγόρων, της οποίας τις μέχρι σήμερα εκδηλώσεις έχουμε παρακολουθήσει με μεγάλο ενδιαφέρον. Θέλετε να ενημερώσετε το κοινό μας για τις επικείμενες δράσεις της Ένωσης;

ΣΠΓ: Οι επόμενες εκδηλώσεις μας θα λάβουν χώρα τον Οκτώβριο του 2017. Πρόκειται για μια ημερίδα με θέμα την Ενδοοικογενειακή Βία, η οποία θα πραγματοποιηθεί στο Δημαρχείο Κορυδαλλού, και για το 4ο συνέδριο της ‘Ενωσης, που θα γίνει στην Κοζάνη. Περισσότερα θα ανακοινωθούν τους επόμενους μήνες.

Justina: Κύριε Καθηγητά σας ευχαριστούμε πολύ για το χρόνο σας και για ό,τι μοιραστήκατε μαζί μας και σας ευχόμαστε καλή συνέχεια στο έργο σας.

ΣΠΓ: Εγώ σας ευχαριστώ, καλή επιτυχία στο site σας. 

Θυμηθείτε κι αυτά
prev next

Πριν φύγετε

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *