Παροχή πληροφοριών στους καταναλωτές τροφίμων

Τη 13η Δεκεμβρίου 2014 ξεκίνησε η εφαρμογή του Κανονισμού 1169/2011 σχετικά με την παροχή πληροφοριών για τα τρόφιμα στους καταναλωτές. Ο Κανονισμός, που  τροποποιεί σημαντικά το καθεστώς επισήμανσης των τροφίμων στα κράτη μέλη της Ε.Ε., έχει εκδοθεί ήδη από το 2011, προέβλεψε όμως μια μακρά μεταβατική περίοδο προσαρμογής στις διατάξεις του. Το νομοθέτημα πρώτιστο σκοπό έχει να καταστήσει εφικτό, ότι οι καταναλωτές στην Ε.Ε. θα προβαίνουν σε πιο ενημερωμένες και ασφαλείς αγορές. Κατά δεύτερο λόγο, η εναρμόνιση των εθνικών διατάξεων για την επισήμανση των προϊόντων φιλοδοξεί να προωθήσει το διακοινοτικό εμπόριο.

Οι αλλαγές που εισήχθησαν με τον παραπάνω Κανονισμό μπορούν να συνοψισθούν στα εξής:

  • Οι πληροφορίες που αναγράφονται στα τρόφιμα, στο εξής θα πρέπει να είναι πιο ευανάγνωστες.
  • Στα συστατικά των προϊόντων πρέπει πλέον να αναγράφονται με σαφήνεια ουσίες που μπορούν να προκαλέσουν αλλεργίες ή δυσανεξία (π.χ. γλουτένη, ξηροί καρποί, σόγια, λακτόζη κλπ.).
  • Αν ένα προϊόν μπορεί να παραπλανήσει τον Καταναλωτή σε σχέση με τη σύνθεσή του, θα πρέπει να αναγράφεται εμφανώς στη συσκευασία του, και όχι απλά στα συστατικά του, ότι δεν είναι αυτό που φαίνεται (π.χ. περιέχει υποκατάστατα, είναι αραιωμένο κλπ.).
  • Τη σαφήνεια των αναγραφών ο Κοινοτικός Νομοθέτης φιλοδοξεί να κατοχυρώσει προβλέποντας συγκεκριμένο είδος και μέγεθος γραμματοσειράς και χρώμα φόντου.
  • Οι υποχρεώσεις πληροφόρησης του Καταναλωτή για τη σύσταση των τροφίμων αφορούν, εκτός από τα προσυσκευασμένα, και τα χύμα προϊόντα (σε σούπερ μάρκετ, εστιατόρια κλπ), ενώ εφαρμόζονται και στις συμβάσεις από απόσταση (πώληση μέσω ιστοσελίδων, αποστολής καταλόγων κλπ).

παροχή πληροφοριών για τα τρόφιμα στους καταναλωτές2

Μια πολύ κατατοπιστική παρουσίαση του τι ίσχυε και τι αλλάζει στην επισήμανση των τροφίμων στην Ε.Ε. θα βρείτε εδώ. Επισκεφτείτε και τη σχετική σελίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Στη χώρα μας, το ισχύον μέχρι 13-12-2014 καθεστώς βρίσκεται ενσωματωμένο στο άρθρο 11 του Κώδικα Τροφίμων και Ποτών. Περιμένουμε την τροποποίησή του μετά την έναρξη ισχύος του Κανονισμού 1169/2011. Στη Γερμανία, μια πρώτη κίνηση προσαρμογής της νομοθεσίας στις νέες Ενωσιακές προδιαγραφές ήταν η έκδοση Κανονισμού για τον τρόπο επισήμανσης των αλλεργιογόνων ουσιών σε χύμα τρόφιμα. Ο Κανονισμός υπερψηφίστηκε από την Ολομέλεια του Ομοσπονδιακού Συμβουλίου την 28-11-2014. 

Θυμηθείτε κι αυτά
prev next

Πριν φύγετε

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.