Γάμοι και σύμφωνα συμβίωσης ομοφύλων στην Ελλάδα και αλλού

Το ζήτημα της νομιμοποίησης των συμφώνων συμβίωσης μεταξύ ομοφύλων και πολύ περισσότερο της αναγνώρισης ως έγκυρων των γάμων μεταξύ τους έχει απασχολήσει έντονα και προ πολλού την ελληνική έννομη τάξη και έχει προκαλέσει κοινωνικές και πολιτικές προστριβές. Για την υφιστάμενη Κυβέρνηση, η εξαγγελία περί επέκτασης του συμφώνου συμβίωσης, όπως αυτό θεσπίστηκε με το Ν. 3719/2008, και στα ομόφυλα ζευγάρια, αποτέλεσε βασικό προεκλογικό σύνθημα. Στην προοπτική, πάντως, αυτή η Εκκλησία φαίνεται αρνητική, στάση που ενστερνίζεται και ένα μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού. Θεωρήσαμε ενδιαφέρουσα μια συγκριτική επισκόπηση σε σχέση με την αντιμετώπιση του εν λόγω ζητήματος στον υπόλοιπο κόσμο. Τελικά πόσο «πίσω» είμαστε σαν λαός και πόση πίεση αναμένεται να μας ασκηθεί τα επόμενα χρόνια από τη διεθνή κοινή γνώμη αναφορικά με την απελευθέρωση της έννομης σύζευξης ομοφυλοφίλων;

Μελέτη του Pew Research Center από το 2013 υποδεικνύει πρώτα απ’ όλα ότι σε αρκετές χώρες του πλανήτη η ομοφυλοφιλία δεν είναι καν ανεκτή. Κυρίως τα μουσουλμανικά κράτη, συγκεκριμένες χώρες της Ασίας, όπως ιδιαίτερα η Ρωσία, και βέβαια η πλειοψηφία των λαών της Αφρικής, διάκεινται εχθρικά απέναντι στους gay και μάλιστα σε πολλές περιπτώσεις έχουν ποινικοποιήσει και διώκουν την ομοφυλοφιλία.

ομοφυλοφιλία στην Αφρική

Πάντως, όπου η ομοφυλοφιλία είναι καταρχήν ανεκτή, δηλ. κυρίως στις Η.Π.Α., την Ε.Ε. και τη Λατινική Αμερική στο μεγαλύτερο μέρος της, τα τελευταία χρόνια γίνονται κινήσεις για να κατοχυρωθούν νομικά τα δικαιώματα των L.G.B.T. κοινοτήτων. Μεταξύ άλλων, διεκδικείται η θέσπιση διαδικασιών επισημοποίησης της συμβίωσης, τέλεσης υιοθεσιών και θεμελίωσης κληρονομικών δικαιωμάτων μεταξύ ομοφύλων. Και ενώ κάποιες χώρες τολμούν να κάνουν το μεγάλο βήμα προς την εξίσωση ομοφυλοφίλων και ετεροφυλόφιλων, σε άλλες το ζήτημα διχάζει την κοινή γνώμη, που με τη σειρά της επηρεάζει τον εθνικό νομοθέτη και δικαστή.

Στη Σλοβακία για παράδειγμα το 2014 αναθεωρήθηκε το Σύνταγμα, ώστε να οριστεί ρητά ο γάμος ως ένωση μεταξύ ατόμων διαφορετικού φύλου. Μετά από αυτή την εξέλιξη, τόσο ο γάμος, όσο και η υιοθεσία θεωρείται απαγορευτική για τα ομόφυλα ζευγάρια. Η Κυβέρνηση θέλησε να επικυρώσει την πολιτική αυτή και μέσω δημοψηφίσματος, το οποίο μεν διοργανώθηκε στις αρχές Φεβρουαρίου 2015, πλην όμως απέτυχε, καθότι ο πληθυσμός δεν προσήλθε στις κάλπες. Την αποχή υποκίνησαν ακτιβιστές και μη κυβερνητικές οργανώσεις για τα δικαιώματα των gay. Στα χνάρια της Σλοβακίας κινήθηκαν πρόσφατα και τα Σκόπια, όπου, επίσης με Συνταγματική αναθεώρηση, διευκρινίστηκε στις αρχές του 2015 ότι γάμος νοείται μόνο μεταξύ ετεροφύλων.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, που σε γενικές γραμμές εμφανίζονται ως gay-friendly, το ζήτημα της νομικής αναγνώρισης και κατοχύρωσης της συμβίωσης μεταξύ ομοφύλων προκαλεί διαφωνίες και συγκρούσεις, τόσο μεταξύ των οργάνων της νομοθετικής και της δικαστικής εξουσίας, όσο και ανάμεσα σε δικαστήρια διαφορετικών βαθμών. Χαρακτηριστικό το παράδειγμα της Πολιτείας του Τέξας, όπου δικαστήριο χορήγησε πρόσφατα άδεια γάμου σε ζευγάρι λεσβιών, για να επέμβει ακαριαία ιεραρχικά ανώτερο δικαστήριο και να την ακυρώσει ως αντισυνταγματική. Ανάλογη κατάσταση παρατηρείται στην πολιτεία της Αλαμπάμα, ενώ πιο φιλελεύθερη εμφανίζεται η Φλόριντα. Στην ιστοσελίδα που θα βρείτε εδώ, μπορείτε να ενημερωθείτε με ακρίβεια και εγκυρότητα για την απανταχού αντιμετώπιση του ζητήματος.

Από τα παραπάνω μπορεί να συναχθεί με ασφάλεια, πάντως, ότι το θέμα των γάμων και συμφώνων συμβίωσης μεταξύ ομοφύλων θεωρείται ακόμα μέχρι σήμερα ταμπού σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του πλανήτη. Στην Ελλάδα, όπου επανειλημμένως έχουν παρατηρηθεί φαινόμενα θρησκοληψίας και αδιαπραγμάτευτου κονσερβατισμού, μια εξέλιξη υπέρ του κρίσιμου θεσμού θα προκαλέσει αναμφίβολα αντιδράσεις. Θα έχει ενδιαφέρον πώς θα αντιμετωπίσουν την κρίση τα αρμόδια θεσμικά όργανα.

IMG_302691360040489

Θυμηθείτε κι αυτά
prev next

Πριν φύγετε

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.