Ανάρτηση φωτογραφιών από διαδήλωση στα social media της Αστυνομίας

Επιτρέπεται να ανεβαίνουν φωτογραφίες από διαδηλώσεις στους επίσημους λογαριασμούς της Αστυνομίας στα social media προκειμένου να ενημερωθεί το κοινό για τη δράση της; Γερμανικό διοικητικό δικαστήριο απαντά, πως όχι.

Τη διαφορά πυροδότησε η ανάρτηση φωτογραφιών από διαδήλωση σε λογαριασμό της Αστυνομίας στο διαδίκτυο, στις οποίες φωτογραφίες διακρίνονταν τα πρόσωπα επιμέρους διαδηλωτών. Το δικαστήριο επεσήμανε ότι τέτοιου είδους συναθροίσεις αποτελούν Συνταγματικό δικαίωμα των πολιτών. Παρότι είναι θεμιτό, να θέλει η Αστυνομία να ενημερώνει το κοινό για τη δουλειά και τη δράση της, δεν επιτρέπεται στα πλαίσια αυτά να αποθαρρύνει τους πολίτες από την ενάσκηση των Συνταγματικά κατοχυρωμένων δικαιωμάτων τους. Συνεπώς, η ίδια η φωτογράφηση των διαδηλώσεων είναι παράνομη, στο βαθμό που μπορεί να δώσει την εντύπωση στους διαδηλωτές ότι παρακολουθούνται. Δικαιολογητική βάση λήψης φωτογραφιών κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων μπορεί να αποτελέσει μόνον η ανάγκη αποτροπής κινδύνου, όπως όταν υπάρχουν ενδείξεις ότι μεταξύ των διαδηλωτών έχουν παρεισφρύσει εγκληματικά στοιχεία.

Με τις σκέψεις αυτές, το δικαστήριο αποφάσισε ότι η εξέταση του ζητήματος, εάν επιτρέπεται και ανάρτηση των παρανόμων ληφθέντων στιγμιοτύπων στο διαδίκτυο, παρέλκει. 

Διαβάστε οι ίδιοι εδω

Θυμηθείτε κι αυτά
prev next

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.