ΕΔΔΑ: Δημοσιογραφικό portal ευθύνεται για προσβλητικά σχόλια χρηστών

Στην υπόθεση Delfi AS v. Estonia το ΕΔΔΑ κλήθηκε να αποφασίσει, κατά πόσο η επιβολή προστίμου από τα εσθονικά δικαστήρια σε δημοσιογραφικό portal για σχόλια χρηστών παραβιάζει το άρθρο 10 της ΕΣΔΑ περί ελευθερίας της έκφρασης. Στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο προσέφυγε η διαχειρίστρια εταιρία του site, καταγγέλλοντας ότι είχε τιμωρηθεί για σχόλια που εναπόθεσαν κάτω από ανάρτηση του portal κάποιοι αναγνώστες του.

Το ΕΔΔΑ επιβεβαίωσε την ορθότητα της εν λόγω δικαστικής κρίσης, με το σκεπτικό ότι τα κρίσιμα σχόλια ήταν ακραία και ότι η προσβολή είχε καταγγελθεί στη διαχειρίστρια του site, η οποία παρόλα αυτά δεν έσπευσε να την άρει. Συγκεκριμένα, για την απομάκρυνση των σχολίων χρειάστηκαν 6 εβδομάδες. Άλλωστε, τα χρηματικά πρόστιμα που είχαν επιβληθεί από τα δικαστήρια ήταν ιδιαίτερα χαμηλά σε σχέση με την οικονομική ισχύ του news portal, το οποίο είναι ένα από τα μεγαλύτερα στην Εσθονία. Επομένως, είχε τηρηθεί η αρχή της αναλογικότητας.

Η απόφαση παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την ελληνική έννομη τάξη, καθότι τα τελευταία χρόνια το θέμα της ευθύνης διαχειριστών ιστολογίων για περιεχόμενο τρίτων έχει απασχολήσει έντονα τη νομολογία και νομική θεωρία στη χώρα μας, με διατύπωση διιστάμενων απόψεων.

Διαβάστε ολόκληρη την απόφαση εδώ.

Justina

Θυμηθείτε κι αυτά
prev next

Πριν φύγετε

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.