Σήμερα στην Ε.Επιτροπή ο νέος πολωνικός Νόμος για τα Δημόσια ΜΜΕ

Τις ανησυχίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έχει προκαλέσει ένας νέος πολωνικός Νόμος, που δίνει στον Υπουργό Οικονομικών την εξουσία να διορίζει και να παύει τους επικεφαλής των Δημοσίων ΜΜΕ της χώρας. Το νομοθέτημα αυτό έρχεται να προστεθεί σε σωρεία προηγούμενων ενεργειών της πολωνικής Κυβέρνησης με αμφίβολη δημοκρατική νομιμοποίηση. Διαβάστε τις σχετικές αναρτήσεις του Justina.gr εδώ και εδώ.

Οι παραινέσεις των θεσμικών οργάνων της ΕΕ για συμμόρφωση της Πολωνίας με το ενωσιακό κεκτημένο έχουν προκαλέσει οξεία αντιπαράθεση μεταξύ των δύο πλευρών. Την 7-1-2016 η πολωνική Κυβέρνηση απέστειλε επιστολή σε έντονους τόνους στον αντιπρόεδρο της Κομισιόν Φρανς Τίμερμανς, καταγγέλλοντας άδικες και προκατειλημμένες τοποθετήσεις σε βάρος της με καθαρά πολιτικά κίνητρα. Την εν λόγω επιστολή μπορείτε να διαβάσετε εδώ.

Οι Βρυξέλλες έχουν το δικαίωμα να εκκινήσουν διαδικασία ελέγχου και παρακολούθησης της Πολωνίας, εφόσον κρίνουν ότι απειλείται η Δημοκρατία στο εν λόγω κράτος μέλος. Η διαδικασία επιτήρησης μπορεί να καταλήξει έως και στη άρση του δικαιώματος ψήφου της Πολωνίας στο Συμβούλιο της Ευρώπης.

Πράγματι, σήμερα σε συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αποφασίστηκε να εκκινήσει εξεταστική διαδικασία, με σκοπό τη διερεύνηση τυχόν προσβολής του δημοκρατικού πολιτεύματος και του κοινοτικού κεκτημένου από τις τελευταίες νομοθετικές πρωτοβουλίες της πολωνικής Κυβέρνησης. Διαβάστε την είδηση εδώ.

Θυμηθείτε κι αυτά
prev next

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.