Η Ε.Ε. προσπαθεί να θωρακιστεί νομοθετικά απέναντι στην τρομοκρατία

Μετά τα αλλεπάλληλα τρομοκρατικά χτυπήματα σε διάφορες πόλεις τις Ευρώπης και ενώ οι φανατικοί Ισλαμιστές συνεχίζουν να απειλούν για νέα θύματα σπέρνοντας το φόβο, τα μηνύματα συμπαράστασης και τα εμψυχωτικά λογύδρια δείχνουν να περιττεύουν. Η Ε.Ε. οφείλει να πάρει τον κίνδυνο στα σοβαρά και να θωρακιστεί εναντίον του, προστατεύοντας τους πολίτες της και τα κεκτημένα της. Μια πρώτη κίνηση είναι η θέσπιση κατάλληλου νομικού πλαισίου για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

Είναι γεγονός ότι οι περισσότερες από τις πρόσφατες τρομοκρατικές επιθέσεις στην Ευρώπη διαπράχθηκαν από «γηγενείς» τρομοκράτες, ενώ αρκετοί από τους δράστες φαίνεται ότι είχαν ταξιδέψει σε ζώνες συγκρούσεων, κυρίως στη Συρία και το Ιράκ, επιστρέφοντας στη συνέχεια εκπαιδευμένοι εγκληματίες.

Στις 2 Δεκεμβρίου 2015, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπέβαλε πρόταση οδηγίας για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, με στόχο την επικαιροποίηση του ισχύοντος νομικού πλαισίου για την ποινικοποίηση των τρομοκρατικών επιθέσεων και τη συμμόρφωση της νομοθεσίας της ΕΕ με τις διεθνείς εξελίξεις. Τέτοια διεθνή εξέλιξη αποτελεί η έγκριση του ψηφίσματος υπ’ αριθμ. 2178 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, καθώς και το πρόσθετο πρωτόκολλο της σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης για την πρόληψη της τρομοκρατίας. Η πρόταση της Οδηγίας επεκτείνει τον κατάλογο των τιμωρούμενων αδικημάτων, για να καλύψει και αυτό της εκπαίδευσης τρομοκρατών, τις μετακινήσεις στο εξωτερικό με σκοπό την τρομοκρατία και τη χρηματοδότηση ή διευκολύνση τέτοιων μετακινήσεων. Περιλαμβάνει επίσης διατάξεις σχετικά με την προστασία των θυμάτων τρομοκρατικών επιθέσεων. Η προτεινόμενη οδηγία έχει επικριθεί από υπερασπιστές των ατομικών ελευθεριών και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων για τις πιθανές επιπτώσεις της στα θεμελιώδη δικαιώματα.

Διαβάστε οι ίδιοι περισσότερες πληροφορίες για το σκοπό και το περιεχόμενο της Οδηγίας αυτής, καθώς και το χρονοδιάγραμμα της έκδοσής της, όπως έχουν δημοσιευτεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, εδώ.

Θυμηθείτε κι αυτά
prev next

Πριν φύγετε

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.