Στον απόηχο της Dobbs v. Jackson Women’s Health Org

Όπως είναι γνωστό, πολύ πρόσφατα με την απόφαση Dobbs v. Jackson Women’s Health Org το Ανώτατο Δικαστήριο (Supreme Court) των ΗΠΑ ανέτρεψε την προγενέστερη απόφασή του Roe v Wade που αναγνώριζε συνταγματικό δικαίωμα στην άμβλωση.  
Το Ανώτατο Δικαστήριο έκρινε συγκεκριμένα πως το Σύνταγμα δεν προστατεύει το δικαίωμα στην άμβλωση και ότι η νομιμότητα των αμβλώσεων δεν αποτελεί ομοσπονδιακό ζήτημα ώστε να ρυθμίζεται ενιαία σε όλη τη χώρα.  Αντίθετα, το Δικαστήριο αναγνώρισε την αρμοδιότητα της κάθε Πολιτείας να ρυθμίζει το ζήτημα ξεχωριστά, σε συμφωνία με τη νομική της παράδοση και με τους κώδικες αξιών που τη διέπουν. Καθότι πράγματι οι ΗΠΑ είναι κράτος φεντεραλιστικό και περιλαμβάνει περισσότερο και λιγότερο συντηρητικές Πολιτείες, η σχολιαζόμενη απόφαση αναμένεται να απελευθερώσει τις αμβλώσεις π.χ. στη Νέα Υόρκη ή την Καλιφόρνια, τη στιγμή που σε Πολιτείες όπως το Τέξας, Μισισίπι, Μισούρι κλπ. θα τις υποβάλει σε αυστηρούς περιορισμούς και απαγορεύσεις. 

Οι παραπάνω εξελίξεις στην Αμερική αναμένεται να έχουν αντίκτυπο στην εγχώρια οικονομία, αλλά και στη αγορά εργασίας. Επιχειρήσεις που εδρεύουν σε συντηρητικές Πολιτείες και προτίθενται να διευκολύνουν υπαλλήλους τους να υποβληθούν σε άμβλωση, π.χ. χορηγώντας άδειες, παρέχοντας κάλυψη ταξιδιωτικών εξόδων, νοσηλίων, κλπ., απειλούνται με κυρώσεις.  Από την άλλη πλευρά, η ανάληψη μέτρων και πολιτικών για την υποστήριξη των εργαζομένων που επιθυμούν να διακόψουν ανεπιθύμητη κύηση έχει καταστεί είδος ακτιβισμού για αρκετές αμερικανικές εταιρίες και ταυτόχρονα μια σύγχρονη έκφανση του cause-related marketing που επιδρά θετικά σε αρκετά κοινωνικά στρώματα.  Ουδέτερη στάση διατηρεί σε σχέση με το ζήτημα η εταιρία Meta/Facebook.  

[Υπενθυμίζεται ότι στην Ελλάδα η τεχνητή διακοπή της εγκυμοσύνης ρυθμίζεται από το άρθρο 304 ΠΚ παρ. 4. 
Ο Έλληνας νομοθέτης θεωρεί επιτρεπτή τη διακοπή της κύησης:

α) Δεν έχουν συμπληρωθεί δώδεκα εβδομάδες εγκυμοσύνης.

β) Έχουν διαπιστωθεί, με τα σύγχρονα μέσα προγεννητικής διάγνωσης, ενδείξεις σοβαρής ανωμαλίας του εμβρύου που επάγονται τη γέννηση παθολογικού νεογνού και η εγκυμοσύνη δεν έχει διάρκεια περισσότερο από είκοσι τέσσερις εβδομάδες.

γ) Υπάρχει αναπότρεπτος κίνδυνος για τη ζωή της εγκύου ή κίνδυνος σοβαρής και διαρκούς βλάβης της σωματικής ή ψυχικής υγείας της. Στην περίπτωση αυτή απαιτείται σχετική βεβαίωση και του κατά περίπτωση αρμόδιου γιατρού.

δ) Η εγκυμοσύνη είναι αποτέλεσμα βιασμού, αποπλάνησης ανήλικης, αιμομιξίας ή κατάχρησης γυναίκας ανίκανης να αντισταθεί και εφόσον δεν έχουν συμπληρωθεί δεκαεννέα εβδομάδες εγκυμοσύνης.]

 
Θυμηθείτε κι αυτά
prev next

Πριν φύγετε

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.