Τι ζητά η ΕΑΝΔΑ από τον Υπουργό Υγείας, τον Πρόεδρο του ΕΟΔΥ και τον Καθηγητή κ. Σωτήριο Τσιόδρα

Η Ε.Α.Ν.Δ.Α. με επιστολή της προς τον Υπουργό Υγείας, τον Πρόεδρο του ΕΟΔΥ και τον Καθηγητή κ. Σωτήριο Τσιόδρα, κοινοποιούμενη στον Υπ. Δικαιοσύνης και στον Πρόεδρο του Δ.Σ.Α., επισημαίνει τον υγειονομικό κίνδυνο που θα αντιμετωπίσουν οι Δικηγόροι με την επικείμενη επαναλειτουργία Δικαστηρίων και Υποθηκοφυλακείων και ζητά την επίσημη ενημέρωση από της Επιτροπή εμπειρογνωμόνων και ειδικών λοιμωξιολόγων, τον εκπροσώπο του Υπουργείου Υγείας για το νέο κορονοϊό, Καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα και τον ΕΟΔΥ για το αν έχουν συμμετάσχει στο σχέδιο πρόληψης μέτρων στους χώρους της Δικαιοσύνης και αν ναι, ποιο είναι αυτό.
 
Μεταξύ άλλων, η Ένωση ζητά τη συγκρότηση κλιμακίου των αρμόδιων υγειονομικών υπηρεσιών, τα οποία θα μεταβούν σε χρονικό διάστημα προγενέστερο της άρσης των μέτρων περιορισμού της κυκλοφορίας στους χώρους των Δικαστηρίων, προκειμένου να αξιολογηθεί η υφιστάμενη κατάσταση, να διαπιστωθεί η τήρηση των όρων ασφαλείας και να συνταχθεί σχετική έκθεση αυτοψίας με υπόδειξη των ανάλογων και αποτελεσματικών μέτρων.
 
Ολόκληρο το περιεχόμενο της επιστολής της Ε.Α.Ν.Δ.Α.:
 

Προς: 

Τον Υπουργό Υγείας, κ Βασίλειο Κικίλια, 

Τον Καθηγητή Παθολογίας – Λοιμωξιολογίας & Εκπρόσωπο Υπουργείου Υγείας, κ. Σωτήριο Τσιόδρα

Τον Προέδρο του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, κ. Παναγιώτη Αρκουμανέα

Κοινοποιούμενη προς:

Τον Υπουργό Δικαιοσύνης, κ. Κωνσταντίνο Τσιάρα

Τον Πρόεδρο της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδας, κ. Δημήτριο Βερβεσό

 

ΘΕΜΑ:  Ενημέρωση σχετικά με την επαναλειτουργία των Δικαστηρίων και των Υποθηκοφυλακείων και λήψη μέτρων προστασίας

 

Αξιότιμοι κύριοι,

Στις από 22.04.2020 δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου κ. Στυλιανού Πέτσα ανακοινώθηκε η σταδιακή άρση των μέτρων πρόληψης για το κορονοϊό με πρώτη την από 28.04.2020 επαναλειτουργία των Υποθηκοφυλακείων και ορισμένων ειδικών διαδικασιών στα Ειρηνοδικεία και Πρωτοδικεία της Χώρας. 

Εντούτοις, εκφράζουμε τον έντονο προβληματισμό μας για την ανωτέρω απόφαση, καθώς τα μόνα μέτρα πρόληψης τα οποία έχουν ανακοινωθεί με το από 23.04.2020 δελτίο τύπου του Υπουργείου Δικαιοσύνης είναι α) η σύναψη σύμβασης με εταιρεία υπηρεσιών φύλαξης για την επιτήρηση των χώρων μονάχα 14 Υποθηκοφυλακείων (σε συνολικό αριθμό περίπου 100) β) η διάθεση υλικού ατομικής προστασίας προς τα Υποθηκοφυλακεία, τα Ειρηνοδικεία και τα Πρωτοδικεία.

Θεωρούμε ιδιαιτέρως κρίσιμο το γεγονός ότι τα μόνα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί έως τώρα είναι τα παραπάνω, καθώς ιδιαίτερα οι χώροι των Υποθηκοφυλακείων είναι λίγων τετραγωνικών και στους οποίους θα κληθούν να συνωστίζονται δεκάδες συνάδελφοι Δικηγόροι προκειμένου να παρέχουν τις υπηρεσίες τους. Αντί λοιπόν, της καθολικής φύλαξης όλων των ανωτέρω καταστημάτων, στο σχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης εντάσσονται μονάχα μερικά από αυτά. Συν τοις άλλοις, η παροχή υπηρεσίας στα ανωτέρω καταστήματα απαιτεί, στη συντριπτική της πλειοψηφία, παραμονή σε μικρούς χώρους και επαφή με δεκάδες επιφάνειες και βιβλία τα περισσότερα από τα οποία βρίσκονται δεκαετίες στα οικεία καταστήματα και έρχονται καθημερινά σε επαφή με δεκάδες ανθρώπινα χέρια. Για την απολύμανση των ως άνω χώρων και επιφανειών ουδείς μας έχει διαβεβαιώσει, ενώ μέχρι και σήμερα δεν υπάρχουν κανενός είδους οδηγίες για το ποιοι είναι ενδεδειγμένοι τρόποι και ποια τα συνιστώμενα μέτρα ασφαλείας, τα οποία θα εξασφαλίζουν τη μικρότερη δυνατή έκθεση στον κορονοϊό.

Σε κάθε περίπτωση, ζητάμε την επίσημη ενημέρωση της Επιτροπής εμπειρογνωμόνων και ειδικών λοιμωξιολόγων, του εκπροσώπου του Υπουργείου Υγείας για το νέο κορονοϊό, Καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα και του ΕΟΔΥ σχετικά με την ύπαρξη και συγκεκριμένα, την κοινοποίηση των μέτρων ασφαλείας που πρέπει να τηρηθούν, καθώς και για την επάρκεια και καταλληλότητα των μέτρων. 

Επίσης, ο κ. Υπουργός Δικαιοσύνης έχει δηλώσει πολλές φορές ότι σταδιακά θα εκκινήσουν όλες οι διαδικασίες των Δικαστηρίων χωρίς να έχει καλέσει εκπροσώπους των Δικηγορικών Συλλόγων ή της Ένωσης μας προκειμένου να θέσουμε τους προβληματισμούς μας και να επισημάνουμε τους χώρους στους οποίους συνωστίζεται ιδιαίτερος μεγάλος αριθμός προσώπων. Θεωρούμε ότι μία τέτοια σύσκεψη θα ήταν προς το συμφέρον όλων, καθώς ο καθένας μας μπορεί να φανεί χρήσιμος σε αυτές τις δύσκολες στιγμές. 

Εξίσου κρίσιμη θεωρούμε την υποχρέωση μας ως Ένωση Ασκουμένων και Νέων Δικηγόρων Αθηνών να επισημάνουμε την απόλυτη αναγκαιότητα επίδειξης ύψιστης ευαισθησίας όλων των αρμοδίων φορέων, καθώς η διαδικασία άρσης των μέτρων, όπως αυτή λαμβάνει χώρα, θα εξαναγκάσει αρχής γενομένης από τις 28.04 σε συνωστισμό πλήθος Ασκουμένων, νέων Δικηγόρων και Δικηγόρων – που ακόμη κι αν δε συγκαταλέγονται μεταξύ των μελών της Ένωσης μας ωστόσο – τελούν σε εξαιρετικά ευάλωτα εργασιακά καθεστώτα. Οι συνάδελφοι μας αυτοί σε περίπτωση άρσης των μέτρων, υπό τη δαμόκλειο σπάθη της πανδημίας και ελλείψει οποιασδήποτε αντίρροπης δύναμης, θα εξαναγκαστούν να εργαστούν υπό συνθήκες που συνιστούν άμεσο κίνδυνο για την υγεία ή/και τη ζωή τους. Αυτός ο κίνδυνος – τουλάχιστον εξ όσων γνωρίζουμε – δεν έχει καταστεί μέχρι στιγμής δυνατό να αξιολογηθεί επαρκώς. Ελπίζουμε αυτή η όλως εξαιρετική κατάσταση να δικαιολογεί την έκφραση αγωνίας και προβληματισμού που εκφράζουμε δια της παρούσας. Θεωρούμε δεδομένο ότι ουδείς θέλει ή αποδέχεται τη μετατροπή της κατά γενική ομολογία επιτυχούς αντιμετώπισης της πανδημίας από την Πολιτεία σε θέμα ζωής και θανάτου για συναδέλφους μας.

Για τους λόγους αυτούς ζητούμε σε κάθε περίπτωση την επίσημη ενημέρωση της Επιτροπής εμπειρογνωμόνων και ειδικών λοιμωξιολόγων, του εκπροσώπου του Υπουργείου Υγείας για το νέο κορονοϊό, Καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα και του ΕΟΔΥ για το αν έχουν συμμετάσχει στο σχέδιο πρόληψης μέτρων στους χώρους της Δικαιοσύνης και αν ναι, ποιο είναι αυτό.

Τέλος, θα θέλαμε να θέσουμε υπόψιν σας τα εξής θέματα προς εξέταση για την κατά το δυνατό μείωση του υγειονομικού κινδύνου: 

1. Υποχρεωτική χρήση μάσκας και γαντιών εντός όλων των χώρων των Δικαστηρίων και των Υποθηκοφυλακείων από Δικηγόρους, Δικαστές, Δικαστικούς Υπαλλήλους, υπαλλήλους Υποθηκοφυλακείων, καθώς και πολίτες. Προς τούτο, κρίνεται απαραίτητη η δωρεάν χορήγηση μάσκας σε όσους εισέρχονται στους χώρους των Δικαστηρίων, Υποθηκοφυλακείων κλπ. 

2. Παρουσία προσωπικού της Πολιτικής Προστασίας για την τήρηση των γενικών μέτρων ασφαλείας που έχουν τεθεί, αλλά και την επιτήρηση της κατάστασης στους χώρους των Δικαστηρίων και των Υποθηκοφυλακείων.

3. Καθημερινή απολύμανση όλων των χώρων και επικουρικά των χώρων που συνωστίζονται περισσότεροι άνθρωποι. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι στα κτήρια 2, 3, 9,11 και 16 στα Δικαστήρια της πρώην Σχολής Ευέλπιδων πραγματοποιούνται πολύ σημαντικές υπηρεσίες (Ακροατήρια και γραφεία για κατάθεση δικογράφων, Προτάσεων, υπηρεσίες της Εισαγγελίας κα), με αποτέλεσμα το συνωστισμό μεγάλου αριθμού συναδέλφων. Παράλληλα, στις Γραμματείες των Ειρηνοδικείων της Αττικής, καθώς και του Εφετείου Αθηνών είναι λίγων τετραγωνικών στα οποία προσέρχεται μεγάλος αριθμός Δικαστών, Δικηγόρων και πολιτών. 

4. Υπενθυμίζοντας εδώ πως το Ειρηνοδικείο Αθηνών είχε ήδη προ των περιορισμών κυκλοφορίας αναστείλει τη λειτουργία του λόγω πυρκαγιάς και πως οι χώροι των Δικαστηρίων της πρώην Σχολής Ευελπίδων είχαν χαρακτηριστεί ήδη από το 2016 ήτοι, πολύ πριν το ξέσπασμα της πανδημίας ως «υγειονομική βόμβα» σε έκθεση που φέρει την υπογραφή του ιατρού του ΔΣΑ (μετά από αυτοψία και πριν ακολουθηθούν διορθωτικές ενέργειες), θεωρούμε αναγκαία τη συγκρότηση κλιμακίου των αρμόδιων υγειονομικών υπηρεσιών, τα οποία θα μεταβούν σε χρονικό διάστημα προγενέστερο της άρσης των μέτρων περιορισμού της κυκλοφορίας στους χώρους των Δικαστηρίων, προκειμένου να αξιολογηθεί η υφιστάμενη κατάσταση, να διαπιστωθεί η τήρηση των όρων ασφαλείας και να συνταχθεί σχετική έκθεση αυτοψίας με υπόδειξη των ανάλογων και αποτελεσματικών μέτρων (λ.χ. θερμομέτρηση, εφόσον κριθεί αναγκαία, τοποθέτηση πλέξιγκλας και επιτοίχιων βάσεων αντισηπτικών), σύμφωνα με τους κανόνες της επιστήμης, προκειμένου να διασφαλιστεί, κατά το δυνατόν, η συμμόρφωση όλων των αρμοδίων φορέων, αλλά και να εξασφαλιστεί ο αναγκαίος χρόνος για την ενδελεχή ενημέρωση και τον εφησυχασμό των συναδέλφων.

 

 
Θυμηθείτε κι αυτά
prev next

Πριν φύγετε

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.