12 Ιουνίου: παγκόσμια ημέρα κατά της παιδικής εργασίας

Η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας (ILO, ελλ. ΔΟΕ) εισήγαγε το 2002 την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Παιδικής Εργασίας, στο πλαίσιο των προσπαθειών της για την εξάλειψη τέτοιων πρακτικών. Η ημέρα αυτή τιμάται έκτοτε κάθε χρόνο στις 12 Ιουνίου και φέτος θα δοθεί έμφαση στον αντίκτυπο των συγκρούσεων και των καταστροφών ανά την υφήλιο στην έξαρση του φαινομένου. Η επέτειος αποτελεί κάθε χρόνο ευκαιρία για ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών και των ιθυνόντων και για να εξετάζονται τα μέτρα που έχουν ληφθεί σε διεθνές και ευρωπαϊκό επίπεδο για την πρόληψη της παιδικής εργασίας ως προς την αποτελεσματικότητά τους.

Με αφορμή την παγκόσμια αυτή ημέρα, το Justina.gr κάνει μια σύντομη αναφορά στο υφιστάμενο διεθνές νομικό πλαίσιο για την καταπολέμηση της παιδικής εργασίας. Τρεις σημαντικές διεθνείς συμβάσεις θεσπίζουν το νομικό πλαίσιο για την εθνική δράση κατά της παιδικής εργασίας. Επισυνάπτονται τα σχετικά νομικά κείμενα.

1. Η σύμβαση αριθ. 138 της ΔΟΕ σχετικά με την ελάχιστη ηλικία για την πρόσληψη σε απασχόληση και εργασία, που εγκρίθηκε το 1973, έχει κυρωθεί από 169 χώρες, συμπεριλαμβανομένων όλων των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ). Καθορίζει διεθνή standards για την ελάχιστη ηλικία εργασιακής απασχόλησης, επιβάλλοντας ως τέτοια τα 15 έτη (άρθρο 2 παρ. 3) ή τουλάχιστον τα 18 για επικίνδυνες εργασίες (άρθρο 3 παρ. 1). Υπογραμμίζει επίσης τη σημασία να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την αποτελεσματική εξάλειψη της παιδικής εργασίας.
2. Η σύμβαση αριθ. 182 της ΔΟΕ για τις χειρότερες μορφές παιδικής εργασίας, που εγκρίθηκε το 1999, έχει κυρωθεί από 180 χώρες, συμπεριλαμβανομένων όλων των κρατών μελών της ΕΕ, και έτυχε της ταχύτερης επικύρωσης στην ιστορία της ΔΟΕ. Καλεί τα μέλη να λάβουν άμεσα και αποτελεσματικά μέτρα για την απαγόρευση και την εξάλειψη των πιο σκληρών μορφών παιδικής εργασίας ως επείγουσα ανάγκη (άρθρο 1).

3. Η Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα του Παιδιού (CRC) που εγκρίθηκε το 1989 έχει κυρωθεί από 196 χώρες, συμπεριλαμβανομένων όλων των κρατών μελών της ΕΕ. Στο πλαίσιο της απαγόρευσης της παιδικής εργασίας, η CRC παραχωρεί στα παιδιά το δικαίωμα να προστατεύονται από την οικονομική εκμετάλλευση και από την εκτέλεση οποιασδήποτε εργασίας που είναι πιθανό να είναι επικίνδυνη ή παρεμβατική στην εκπαίδευσή τους ή να είναι επιβλαβής για την υγεία τους ή τη σωματική, πνευματική, ηθική ή κοινωνική ανάπτυξη αυτών (άρθρο 32). Αν και δεν καθορίζει ελάχιστη ηλικία για εργασία, ζητεί από τα συμβαλλόμενα μέρη να την καθορίσουν, καθώς και να ρυθμίσουν τις ώρες και τους όρους εργασίας και απασχόλησης των παιδιών και να προβλέψουν κυρώσεις για την παράβαση αυτών.

Θυμηθείτε κι αυτά
prev next

Πριν φύγετε

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.