55 δικαστές μπήκαν φυλακή στο Βέλγιο

Τιμωρία και ασφάλεια ή σωφρονισμός; Τι σημαίνει εν τέλει να στερείται κανείς την ελευθερία του και κατά πόσο απομένει χώρος να αναμορφωθεί η προσωπικότητα ενός κρατουμένου παρά τους περιορισμούς;;

Ένα πρωτοποριακό “πείραμα” διενεργήθηκε στο Βέλγιο με πρωτοβουλία του Υπουργείου Δικαιοσύνης και της Εθνικής Σχολής Δικαστών. Πενήντα πέντε Δικαστικοί Λειτουργοί δέχθηκαν να περάσουν ένα Σαββατοκύριακο στη φυλακή, προκειμένου να βιώσουν την εμπειρία του εγκλεισμού, αλλά και να αξιολογήσουν το σωφρονιστικό κατάστημα πριν ανοίξει τις πύλες του σε πραγματικούς κρατουμένους. Σκοπός του εγχειρήματος ήταν, αφενός, να συνειδητοποιήσουν τις συνέπειες των αποφάσεών τους αυτοί που διαχειρίζονται την εξουσία επιβολής ποινών στερητικών της ελευθερίας. Αφετέρου, να “δοκιμαστεί” εγκληματολογικά η καινούργια φυλακή στην περιοχή Haren του Βελγίου, που μπορεί να φιλοξενήσει περίπου 1200 κρατουμένους και προορίζεται να λειτουργήσει ως μικρό χωριό, καθώς εισάγει μια καινοτόμα μορφής διαμονής, σε επιμέρους κατοικίες-κοινότητες των 30 ατόμων. 

Οι Δικαστικοί Λειτουργοί που συμμετείχαν στο πείραμα, πέρασαν ένα διήμερο ως “φυλακισμένοι”, χωρίς δικαίωμα εξόδου από τις εγκαταστάσεις της φυλακής, χωρίς κινητό τηλέφωνο, σιτιζόμενοι με το φαγητό που προορίζεται για τους τροφίμους, εκτελώντας καθήκοντα καθαριότητας, κλπ. μέσα στη δομή, και βεβαίως υποκείμενοι πλήρως στην εποπτεία και τον έλεγχο του προσωπικού του ιδρύματος. Το πρόγραμμα παρείχε πάντως στους εθελοντές τη δυνατότητα να εγκαταλείψουν την προσπάθεια οπωτεδήποτε.

Διαβάστε περισσότερα εδώ.

 
Θυμηθείτε κι αυτά
prev next

Πριν φύγετε

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.