Ιαπωνία: τόσο φιλήσυχη η κοινωνία, που οι δικηγόροι δεν έχουν υποθέσεις

Πριν 15 χρόνια η Ιαπωνική Κυβέρνηση εφήρμοσε πολιτική αύξησης των δικηγόρων στη χώρα, επηρεασμένη από τη χρηματιστηριακή και κτηματομεσιτική κρίση της δεκαετίας του ενενήντα και προκειμένου να ελέγξει την παραοικονομία και το οργανωμένο έγκλημα που αυτή επέφερε. Ιδρύθηκαν νομικές σχολές βασισμένες στα δυτικά πρότυπα και δρομολογήθηκε η δημιουργία 30.000 νέων επαγγελματιών του κλάδου μέχρι το 2018.

Έκτοτε, όμως, η δικηγορική ύλη συρρικνώνεται ολοένα. Πολιτισμικά φαίνεται πως η χώρα διακατέχεται από πνεύμα συμβιβασμού και συγκαταβατικότητας, ώστε οι περισσότερες διαφορές τείνουν να επιλύονται εξώδικα και μάλιστα με προσωπικές διαπραγματεύσεις των μερών, χωρίς διαμεσολάβηση. Χαρακτηριστικά, οι περισσότερες υποθέσεις που φτάνουν στο δικαστήριο, αφορούν πλέον το οικογενειακό και κληρονομικό δίκαιο. Στις εξελίξεις αυτές συντείνει και η γήρανση του πληθυσμού, καθώς πάνω από 25% των Ιαπώνων είναι άνω των 65.

Ως αποτέλεσμα των παραπάνω, όλο και περισσότεροι Ιάπωνες Νομικοί οδηγούνται στην ανεργία και την ανέχεια. Το θέμα προβάλλεται από μέσο παγκόσμιας εμβέλειας, όπως μπορείτε να διαβάσετε οι ίδιοι εδώ. Αναδεικνύει δε το πρόβλημα της ανεξέλεγκτης πρόσβασης στο δικηγορικό επάγγελμα ως αιτία ανεργίας, κάτι που αφορά και τη χώρα μας, της οποία ο πληθυσμός είναι κατά τα άλλα δικομανής…

Θυμηθείτε κι αυτά
prev next

Πριν φύγετε

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.