Το πλάνο του Υπ. Δικαιοσύνης για τη συνεπιμέλεια δεν φαίνεται να ικανοποιεί…

Όπως σας ενημερώσαμε με σχετική ανάρτηση, στον Υπουργό Δικαιοσύνης τέθηκε πρόσφατα Ερώτηση στη Βουλή σε σχέση με τις βλέψεις του Υπουργείου για τη ρύθμιση του ζητήματος της συνεπιμέλειας στα πλαίσια αναμόρφωσης του οικογενειακού δικαίου που από καιρό τρέχει. Ο Υπουργός απάντησε χονδρικά ότι η νομοπαρασκευαστική επιτροπή προσανατολίζεται στην υιοθέτηση δομών για μια πιο φιλική προς το παιδί δικαιοσύνη και ότι προτίθεται να εξετάσει μεταξύ άλλων και το θέμα της κοινής επιμέλειας τέκνων μετά το διαζύγιο σε βάθος εξαμήνου, ήτοι μέχρι τις αρχές του 2017. Η απάντηση αυτή δεν φαίνεται να ικανοποιεί τους ενδιαφερόμενους φορείς. Αναδημοσιεύουμε δελτίο τύπου του Συλλόγου “Συνεπιμέλεια” που τη σχολιάζει.

“Σχολιάζοντας την απάντηση επισημαίνουμε τα ακόλουθα :

Κατά τη γνώμη μας ο κ. Υπουργός :

α) δεν πήρε θέση υπέρ ή κατά της συνεπιμέλειας ούτε εξέτασε καν το ζήτημα του ίσου χρόνου,
β) αναβάλει τη συζήτηση για το όλο θέμα σε ορίζοντα εξαμήνου ή έτους,
γ) μεταθέτοντας το ζήτημα προς την υποομάδα της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής απλά …. το ξεφορτώνεται.
– Κατά την ημερίδα που διοργάνωσε ο σύλλογος Συνεπιμέλεια (Ελληνικό Συμβούλιο Κοινής Ανατροφής) την 21 Μαίου 2016 έγινε σαφής η ρητή υπέρ της συνεπιμέλειας συναίνεση πέντε κομμάτων : ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Το ΠΟΤΑΜΙ, όπως εκφράστηκε δια ζώσης ή με παρεμβάσεις των αρμοδίων οργάνων των πιο πάνω κομμάτων.
Τα πρακτικά της ημερίδας που ήδη  κυκλοφόρησαν δεν αφήνουν καμία αμφιβολία για το θέμα.
– Ο σύλλογος Συνεπιμέλεια έχει υποβάλλει αρμοδίως, μετά την ημερίδα,  πρόταση νόμου έτοιμη προς ψήφιση. Το σχέδιο νόμου είναι πλήρες και επεξεργασμένο από επαγγελματίες, επιστήμονες και ακαδημαϊκούς όλων των συναφών ειδικοτήτων. Βεβαίως, ως καθηγητής νομικής σχολής ο κ. Υπουργός μπορεί να κάνει οποιεσδήποτε αλλαγές ή διορθώσεις.
– Ο σύλλογος Συνεπιμέλεια διαφωνεί με τον κ. Υπουργό, το ζήτημα της κοινής ανατροφής παιδιών δεν είναι ένα από τα ζητήματα του Οικογενειακού Δικαίου όπως η υιοθεσία, η ταυτότητα φύλου, η αναδοχή, έστω και η φιλική για τα παιδιά δικαιοσύνη.
Είναι πρωτίστως ζήτημα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ζήτημα ισότητος των φύλων και φυσικά πρακτικό καθημερινό ζήτημα λειτουργίας και απονομής της δικαιοσύνης.
Συνδέοντας το ζήτημα της συνεπιμέλειας με το Οικογενειακό Δίκαιο ο κ. Υπουργός απλά υπεκφεύγει.
Οι αριθμοί
  8 % των παιδιών που γεννιούνται κάθε χρόνο στη χώρα (στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ) γεννιόνται εκτός γάμου.
  25 % των παιδιών θα δουν τους γονείς τους να χωρίζουν.
  Πόσα παιδιά θα βρεθούν σε υιοθεσία  ή σε αναδοχή;
  Η εξομοίωση των ζητημάτων αδικεί τα κακοποιημένα από την ελληνική πολιτεία παιδιά των πρώτων δύο κατηγοριών.
Η αναζήτηση λύσης
Για την υιοθεσία, την αναδοχή ή την φιλική δικαιοσύνη μπορεί να χρειάζεται να συζητηθούν λύσεις.
Για την ανατροφή των παιδιών δεν χρειάζεται να ψάξουμε για λύσεις, αυτές έχουν δοθεί από διεθνείς συμβάσεις, από διεθνή όργανα και φυσικά από την ομοιόμορφο μεταστροφή της νομοθεσίας και πρακτικής στο σύνολο των χωρών και των ηπείρων.
Η κοινή ανατροφή δεν είναι μια λύση μεταξύ άλλων. Την υπαγορεύουν οι επιστημονικές μελέτες και είναι η απολύτως αναγκαία μεταρρύθμιση για να συμμορφωθεί η χώρα προς τις διεθνείς υποχρεώσεις της για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. 

– Το ερώτημα δεν είναι αν οι βουλευτές θέλουν την συνεπιμέλεια και τον ίσο χρόνο αφού τα κόμματα  έχουν ήδη τοποθετηθεί υπέρ, όπως προαναφέρθηκε.

     Το ερώτημα είναι τι πιστεύει ο κ. Υπουργός. 

Είναι υπέρ ή κατά ;

Έχει ανάγκη από την νομοπαρασκευαστική για να σχηματίσει γνώμη ;

Αν είναι υπέρ ο κ. Υπουργός, τότε τι περιμένει ;

Αν είναι κατά, ας κατατεθεί η πρόταση, ας την καταψηφίσει ο κ. Υπουργός και ας αποφασίσει η Βουλή.

Η υποεπιτροπή της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής θα έχει όλο το χρόνο για να προετοιμάσει τα νομοσχέδια για τη φιλική δικαιοσύνη, την μεσολάβηση, τις δικαστικές κοινωνικές υπηρεσίες και όλα όσα χρειάζονται στη συνέχεια.

Για να μεγαλώσει μια γενιά ψυχικά υγιών Ελλήνων και ν απαλλαγεί η δικαιοσύνη από άσκοπες αντιδικίες, αφήνοντας ταυτόχρονα χώρο στους επαγγελματίες της οικογένειας (δικηγόρους, γιατρούς, ψυχολόγους, εκπαιδευτικούς κ.α.) να βοηθήσουν αποτελεσματικά και έξω από τα δικαστήρια.

Ξεκινώντας βέβαια από το σημείο εκκίνησης, το σημείο ισορροπίας, το σημείο έναρξης του διαλόγου, από την ΣΥΝΕΠΙΜΕΛΕΙΑ – ΚΟΙΝΗ ΑΝΑΤΡΟΦΗ.”

Πηγή: synepimelia.gr

Θυμηθείτε κι αυτά
prev next

Πριν φύγετε

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.