Πρόσβαση στα social media ενός προσώπου μετά το θάνατό του

Ποια η τύχη των λογαριασμών στα ηλεκτρονικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης όταν ο χρήστης τους πεθάνει; Μια σχετική απόφαση εξέδωσε πρόσφατα το Ομοσπονδιακό Δικαστήριο της Γερμανίας (BGH), κάνοντας δεκτό ότι στους κληρονόμους επιτρέπεται πρόσβαση στα δεδομένα των λογαριασμών, όπως αυτά είχαν κατά τον χρόνο θανάτου του κληρονομούμενου, όχι όμως και η συνέχιση της χρήση των λογαριασμών από το σημείο αυτό και μετά. 

Η υπόθεση αφορούσε τον τραγικό θάνατο ενός κοριτσιού στο Βερολίνο εν έτει 2015, όταν χτυπήθηκε από τρένο. Οι γονείς της υποστήριξαν ότι δεν επρόκειτο για ατύχημα και ζήτησαν από το Facebook πρόσβαση στον λογαριασμό της για να συλλέξουν στοιχεία για τα αίτια του θανάτου της. Η εταιρία τους εγχείρισε το περιεχόμενο του λογαριασμού σε usb stick χωρίς να τους επιτρέψει να κάνουν οι ίδιοι log in. Κατά συνέπεια, η υπόθεση οδηγήθηκε στα γερμανικά δικαστήρια. 

Με την απόφαση III ZB 30/20 της 27.08.2020 το BGH έκρινε ότι οι κληρονόμοι του νόμιμου κατόχου δικαιούνται να λάβουν τα στοιχεία πρόσβασης στον λογαριασμό του τελευταίου, μόνον όμως για ανάγνωση του περιεχομένου, χωρίς οποιαδήποτε δυνατότητα επεξεργασίας. Διαβάστε αναλυτικότερα για την απόφαση, εδώ

 
Θυμηθείτε κι αυτά
prev next

Πριν φύγετε

Ένα σχόλιο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.