Ιδιόγραφη διαθήκη δεξιόχειρα γραμμένη με το αριστερό του χέρι – διαπίστωση γνησιότητας

Απόφαση OLG Koeln της 20-9-2017 (2 Wx 149/17, 2 Wx 169/17): Είναι έγκυρη η ιδιόγραφη διαθήκη δεξιόχειρα, εφόσον γράφτηκε κατά το χρόνο παράλυσης του δεξιού χεριού του; Πώς διαπιστώνεται η γνησιότητα της διαθήκης σε περίπτωση αδυναμίας επαλήθευσης του γραφικού χαρακτήρα του αριστερού χεριού;

62χρονος πέθανε από καρκίνο του πνεύμονα. Γείτονες αυτού εμφάνισαν στο αρμόδιο δικαστήριο ιδιόγραφη διαθήκη που όριζε τους ίδιους ως κληρονόμους του. Τα αδέλφια του εκλιπόντος προσέβαλαν τη διαθήκη αυτή ως πλαστή, ισχυριζόμενοι ότι κατά τον φερόμενο χρόνο σύνταξής της το δεξί χέρι του διαθέτη είχε παραλύσει από την ασθένειά του. Ο διαθέτης ήταν δεξιόχειρας.

Το OLG Koeln απεφάνθη ότι ιδιόγραφη διαθήκη δεξιόχειρα μπορεί να κριθεί έγκυρη εφόσον αυτός κατά το χρόνο σύνταξής της μπορούσε να χρησιμοποιήσει τουλάχιστον το αριστερό του χέρι. Σε τέτοια βέβαια περίπτωση δεν είναι δυνατόν να επαληθευτεί ο γραφικός χαρακτήρας του διαθέτη, καθότι αυτός ως δεξιόχειρας δεν έχει αφήσει δείγματα γραφής με το αριστερό. Αρκει όμως να υπάρχει μάρτυρας, που μπορεί να βεβαιώσει ενόρκως ότι ήταν παρών κατά  τη σύνταξη της διαθήκης και ότι αυτή προέρχεται όντως από τον κληρονομούμενο.

Τα αδέλφια του κληρονομούμενου αντέτειναν, ότι εάν η διαθήκη είχε όντως συνταχθεί με το αριστερό χέρι του δεξιόχειρα, θα έπρεπε να είναι δυσανάγνωστη. Ο γραφικός χαρακτήρας του χεριού που δεν είναι εξασκημένο στη γραφή, δεν μπορεί παρά να είναι ακατάστατος. Το δικαστήριο απέρριψε τον ισχυρισμό αυτόν με το επιχείρημα, ότι συναντώνται άνθρωποι ικανοί να γράφουν κανονικά και με τα δυο τους χέρια.

Θυμηθείτε κι αυτά
prev next

Πριν φύγετε

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.