10 εκ. ευρώ πρόστιμο στην Ελλάδα για περιβαλλοντικές παραβάσεις

Με απόφαση της 15.10.2015 το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης επέβαλε 10 εκ. ευρώ πρόστιμο στην Ελλάδα για περιβαλλοντικές παραβάσεις και συγκεκριμένα λόγω μη συμμόρφωσης με τις επιταγές της Οδηγίας 91/271/ΕΟΚ για τη συλλογή, επεξεργασία και απόρριψη αστικών λυμάτων.

Το ΔΕΕ είχε ήδη με την απόφαση C-440/06 του 2007 αποφανθεί ότι η χώρα μας παραβιάζει τις παραπάνω υποχρεώσεις της σε σχέση με 23 οικισμούς και συγκεκριμένα τους οικισμούς της Αρτέμιδας, της Χρυσούπολης, της Ηγουμενίτσας, του Ηρακλείου Κρήτης, της Κατερίνης, του Κορωπίου, της Λευκίμμης, του Λιτόχωρου Πιερίας, των Μαλίων, του Μαρκόπουλου, των Μεγάρων, της Νέας Κυδωνιάς Κρήτης, της Ναυπάκτου, της Νέας Μάκρης, της Παροικιάς Πάρου, του Πόρου-Γαλατά, της Ραφήνας, της Θεσσαλονίκης (τουριστική ζώνη), της Τρίπολης, της Ζακύνθου και της Αλεξάνδρειας Ημαθίας, της Έδεσσας και της Καλύμνου. Ύστερα από προσφυγή της Επιτροπής, το Δικαστήριο καταδίκασε χθες το Ελληνικό κράτος, διότι δεν ανέλαβε ακόμα επαρκή μέτρα συμμόρφωσης με την πιο πάνω απόφασή του σε σχέση με τους οικισμούς της Λευκίμμης, του Μαρκόπουλου, του Κορωπίου, της Νέας Μάκρης, της Ραφήνας και της Αρτέμιδας. Οι εν λόγω οικισμοί δεν διαθέτουν δίκτυα αποχέτευσης ή, κατά περίπτωση, επεξεργασίας των αστικών λυμάτων ανταποκρινόμενα στις επιταγές της οδηγίας 91/271/ΕΟΚ.

Σημειώνεται ότι για κάθε εξάμηνο περαιτέρω καθυστέρησης συμμόρφωσης η χώρα μας θα καταβάλλει 3.640.000 ευρώ, πλέον των 10 εκ. ευρώ που της επεβλήθησαν εφάπαξ.

Διαβάστε την απόφαση εδώ.

Θυμηθείτε κι αυτά
prev next

Πριν φύγετε

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.