Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Ποια προϊόντα εγκυμονούν κινδύνους για τον καταναλωτή;

Το RAPEX είναι σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης για μη ασφαλή καταναλωτικά προϊόντα (εξαιρούνται τρόφιμα, φαρμακευτικές και ιατρικές συσκευές, που καλύπτονται από άλλους μηχανισμούς). Βοηθά στη γρήγορη ανταλλαγή πληροφοριών ανάμεσα στα κράτη μέλη, σχετικά με τα μέτρα που ελήφθησαν για να προλάβουν ή να απαγορεύσουν τη διακίνηση ή χρήση προϊόντων που εμπεριέχουν κίνδυνο σχετικά με την υγεία ή ασφάλεια των καταναλωτών. Όταν ένα κράτος μέλος ενεργοποιεί μια προειδοποίηση στο σύστημα, οι άλλες χώρες μπορούν να εντοπίσουν το προϊόν στην αγορά τους και να αντιδράσουν σε αυτή την αρχική προειδοποίηση. Το σύστημα RAPEX εφαρμόζεται από το 2006 στην ΕΕ.

Το παραπάνω σύστημα έλαβε μέσα στο 2015 2072 προειδοποιήσεις, σύμφωνα με πρόσφατη ανακοίνωση της Κομισιόν, και ακολούθησαν 2745 «επακόλουθες ενέργειες». Τα προϊόντα που αποδείχτηκε ότι εγκυμονούν τους μεγαλύτερους κινδύνους είναι τα παιχνίδια (27%) και τα είδη ένδυσης, τα κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα και τα είδη μόδας (17%). Συχνότερα κοινοποιηθέντες κίνδυνοι (25%) υπήρξαν οι χημικοί και οι κίνδυνοι τραυματισμών (22%).

Οι συνηθέστεροι χημικοί κίνδυνοι που κοινοποιήθηκαν το 2015 προήλθαν από προϊόντα όπως τα ψεύτικα κοσμήματα, με επιβλαβή βαρέα μέταλλα, όπως το νικέλιο και ο μόλυβδος, και τα παιχνίδια που περιέχουν φθαλικούς εστέρες (μαλακτικά του πλαστικού τα οποία μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα γονιμότητας).

Διαβάστε την ανακοίνωση της Επιτροπής εδώ.

Θυμηθείτε κι αυτά
prev next

Πριν φύγετε

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.