Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη Πρόληψη των Βασανιστηρίων: Επίσκεψη σε Ελλάδα και Κύπρο

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη Πρόληψη των Βασανιστηρίων και της Απάνθρωπης ή Ταπεινωτικής Μεταχείρισης ή Τιμωρίας (Ε.Π.Β.) ιδρύθηκε από την «Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τη πρόληψη των βασανιστηρίων και της απάνθρωπης ή ταπεινωτικής μεταχείρισης ή τιμωρίας» του Συμβουλίου της Ευρώπης που τέθηκε σε ισχύ το 1989. Η Ε.Π.Β. συνιστά ένα μη δικαιοδοτικό, προληπτικό μηχανισμό, που οργανώνει επισκέψεις σε κράτη που έχουν προσχωρήσει στην παραπάνω Σύμβαση, για να εκτιμήσει τη μεταχείριση εντός της επικράτειάς τους των ατόμων που στερούνται της ελευθερίας τους. Οι έρευνες αφορούν χώρους κράτησης και περιλαμβάνουν φυλακές, σωφρονιστικά καταστήματα κράτησης νέων, αστυνομικά τμήματα, κέντρα κράτησης μεταναστών, ψυχιατρικά νοσοκομεία, οίκους κοινωνικής φροντίδας κλπ. Σκοπός της  Επιτροπής είναι να προστατεύσει άτομα που στερούνται της ελευθερίας τους από βασανιστήρια και άλλες μορφές κακής μεταχείρισης. Συνεπώς συμπληρώνει τη δικαστική εργασία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Μετά από κάθε επίσκεψη, η Ε.Π.Β. αποστέλλει στο ενδιαφερόμενο Κράτος λεπτομερή έκθεση. Η έκθεση αυτή περιλαμβάνει τα ευρήματα της Ε.Π.Β. και τις συστάσεις, τα σχόλια και αιτήματά της για πληροφορίες. Η Ε.Π.Β. επίσης ζητεί λεπτομερή απάντηση για τα ζητήματα που εγείρονται στην έκθεσή της. Οι εκθέσεις και οι απαντήσεις σε αυτές συναποτελούν μέρος ενός συνεχή διαλόγου ανάμεσα την Επιτροπή και τα Κράτη.

Μεταξύ 23/09/2013 και 01/10/2013 η Επιτροπή επισκέφτηκε την Κύπρο και διενήργησε έρευνες στο Κέντρο Κράτησης Μεταναστών στη Μενόγεια, στις εγκαταστάσεις κράτησης λαθρομεταναστών στο αεροδρόμιο της Λάρνακας, στους αστυνομικούς σταθμούς Αγίας Νάπας, Αραδίππου, των περιοχών Γερμασόγειας, Ομορφίτας, Πέρα-Χωριού-Νήσου, Λακατάμειας, καθώς και στους κεντρικούς σταθμούς Λάρνακας και Λευκωσίας, στα Ψυχιατρεία Αθαλάσσας και του Μακαρίου Νοσοκομείου κλπ. Την 9/12/2014 η Επιτροπή δημοσίευσε τη σχετική έκθεσή της, την οποία θα βρείτε εδώ.

Υπενθυμίζεται ότι την 16/10/2014 η Επιτροπή δημοσίευσε έκθεση μετά από την 11η επίσκεψή της στη χώρα μας, η οποία είχε διενεργηθεί μεταξύ 4ης και 16ης Απριλίου 2013. Η Επιτροπή έλεγξε 25 καταστήματα κράτησης (Αβλώνας, Διαβατών, Κορυδαλλού κλπ.) και 8 κέντρα κράτησης μεταναστών, μεταξύ των οποίων και αυτά της Αμυγδαλέζας και του Παρανεστίου Δράμας. Τα συμπεράσματα που καταγράφονται στην εν λόγω Έκθεση είναι μάλλον αναμενόμενα, πλην όμως απαξιωτικά για τη χώρα μας. Καταγγέλλεται εμμονή σε κακομεταχείριση των κρατουμένων και ιδίως των λαθρομεταναστών, τόσο λόγω των διαθέσιμων εγκαταστάσεων και των γενικότερων συνθηκών κράτησης, όσο και λόγω της συμπεριφοράς του προσωπικού ασφαλείας. 

Πριν φύγετε

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.