Η ΕΚΠΟΙΖΩ καταγγέλλει το «Πληρωμή ή συγκατάθεση» σύστημα Meta

Η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Καταναλωτών (BEUC), μέλος της οποίας είναι η Ε.Κ.ΠΟΙ.ΖΩ., και άλλα 18 μέλη από 16 χώρες κατέθεσαν καταγγελία στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή την 30.11.2023, μέσω του Δικτύου για τη συνεργασία μεταξύ των κρατών μελών της Ε.Ε. στον τομέα της προστασίας καταναλωτών (Consumer Protection Cooperation Network-CPC Network), για τις αθέμιτες εμπορικές πρακτικές της Meta. Επίσης, διενεργούν έλεγχο για τυχόν παραβίαση του Γενικού Κανονισμού για την Προστασία Δεδομένων (ΓΚΠΔ), σύμφωνα με τον οποίο η συγκατάθεση εκ μέρους του χρήστη θα πρέπει να πληροί μία σειρά από αυστηρές προϋποθέσεις προκειμένου να χαρακτηριστεί νόμιμη.

Ειδικότερα, η Meta αλλάζει τις υπηρεσίες της στην Ε.Ε. και καλεί τους χρήστες του Facebook και Instagram, μέσω ειδοποίησης στις οθόνες τους, είτε να επιλέξουν, είτε να απορρίψουν τη συνδρομή. Σε περίπτωση που επιλέξουν να μην πληρώσουν συνδρομή, δεν είναι δυνατή η χρήση των εφαρμογών, χωρίς τη συγκατάθεσή τους στην επεξεργασία των προσωπικών τους δεδομένων για την προβολή εξατομικευμένων διαφημίσεων από τη Meta. Εάν δεχτούν να πληρώσουν μια μηνιαία συνδρομή, θα σταματήσουν να βλέπουν διαφημίσεις.

Η συγκεκριμένη εμπορική πρακτική απαγορεύεται  από τη νομοθεσία της Ε.Ε. για την προστασία των καταναλωτών. Αποτελεί δε ζήτημα και η συμμόρφωσή της με την προστασία των προσωπικών δεδομένων και της ιδιωτικής ζωής των χρηστών ως θεμελιώδη δικαιώματα και τη νέα νομοθεσία για τις Ψηφιακές Υπηρεσίες (Digital Services Act) και Ψηφιακές αγορές (Digital Markets Act).

Διαβάστε περισσότερα: Ζητήματα προς εξέταση σύμφωνα με τη νομοθεσία για την προστασία του καταναλωτή

 
Θυμηθείτε κι αυτά
prev next

Πριν φύγετε

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.