Η συμφωνία εμπορίου και συνεργασίας ΕΕ-Ηνωμένου Βασιλείου

Η συμφωνία εμπορίου και συνεργασίας ΕΕ-Ηνωμένου Βασιλείου, που συνήφθη μεταξύ της ΕΕ και του Ηνωμένου Βασιλείου λόγω της αποχώρησης του κράτους αυτού από την ΕΕ, καθορίζει προτιμησιακές ρυθμίσεις σε τομείς όπως το εμπόριο αγαθών και υπηρεσιών, το ψηφιακό εμπόριο, η διανοητική ιδιοκτησία, οι δημόσιες συμβάσεις, οι αεροπορικές και οδικές μεταφορές, η ενέργεια, η αλιεία, ο συντονισμός της κοινωνικής ασφάλισης, η επιβολή του νόμου και η δικαστική συνεργασία σε ποινικές υποθέσεις, η θεματική συνεργασία και η συμμετοχή σε προγράμματα της Ένωσης. Στηρίζεται σε διατάξεις που διασφαλίζουν ισότιμους όρους ανταγωνισμού και σεβασμό των θεμελιωδών δικαιωμάτων.

Αν και σε καμία περίπτωση δεν εξασφαλίζει το επίπεδο της οικονομικής ολοκλήρωσης που υπήρχε ενόσω το Ηνωμένο Βασίλειο ήταν κράτος μέλος της ΕΕ, η συμφωνία εμπορίου και συνεργασίας υπερβαίνει τις παραδοσιακές συμφωνίες ελεύθερων συναλλαγών και παρέχει μια στέρεη βάση για τη διατήρηση της μακροχρόνιας φιλίας και συνεργασίας μεταξύ ΕΕ και ΗΒ.

Η συμφωνία εμπορίου και συνεργασίας εφαρμόζεται προσωρινά από την 1η Ιανουαρίου 2021, αφού συμφωνήθηκε από τους διαπραγματευτές της ΕΕ και του Ηνωμένου Βασιλείου στις 24 Δεκεμβρίου 2020. Εκτείνεται σε 1500 περίπου σελίδες, τις οποίες μπορείτε να διαβάσετε εδώ

Εδώ μπορείτε να διαβάσετε μια ανάλυση των επιπτώσεων της παραπάνω συμφωνίας σε υπηρεσίες οπτικοακουστικών μέσων, διανοητική ιδιοκτησία και κυκλοφορία φυσικών και νομικών προσώπων μεταξύ ΕΕ και ΗΒ.

 
Θυμηθείτε κι αυτά
prev next

Πριν φύγετε

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.