Διαφήμιση λογισμικού σύνταξης δικογράφων ως εφάμιλλου του δικηγόρου

Απόφαση Oberlandesgericht Köln, 6 U 263/19, της 19.06.2020: Ο ισχυρισμός ότι λογισμικό σύνταξης δικογράφων παράγει προιόντα εφάμιλλα με εκείνα του φυσικού δικηγόρου, ως πράξη αθέμιτου ανταγωνισμού. 

Μια ενδιαφέρουσα απόφαση εξέδωσε πρόσφατα το OLG Köln, η οποία πραγματεύεται το ζήτημα, εάν η εμπορική προώθηση προιόντος legal tech μπορεί να προσβάλει τα επαγγελματικά δικαιώματα των δικηγόρων και να συνιστά πράξη αθέμιτου ανταγωνισμού εις βάρος τους. Αυτό επικαλέστηκε δικηγορικός σύλλογος στη Γερμανία, που προσέφυγε κατά Legal Tech εταιρίας, επειδή αυτή διαφήμιζε λογισμικό σύνταξης δικογράφων και συμβάσεων με την ένδειξη “πιο γρήγορα και φτηνότερα από τον δικηγόρο”. 

Σύμφωνα με το δικαστήριο, δεδομένου του τρόπου λειτουργίας και των δυνατοτήτων του λογισμικού, η παραπάνω ένδειξη δεν μπορεί εν προκειμένω να γίνει αντιληπτή από τον μέσο καταναλωτή ως ισχυρισμός περί παροχής νομικής υποστήριξης, όπως τέτοια παρέχεται από τους δικηγόρους. Το ένδικο προιόν προσομοιάζει σε λογισμικό υπολογισμού δικονομικών προθεσμιών ή φόρων, που χρησιμοποιούν οι λογιστές. Μπορεί να παράγει εξατομικευμένα έγγραφα, στηριζόμενο στα στοιχεία και τις εντολές που δίνει ο χρήστης, απαντώντας σε μια ακολουθία ερωτημάτων με ναι ή όχι. Με άλλα λόγια, το ένδικο λογισμικό συμπληρώνει απλά, προδιατυπωμένα υποδείγματα, με τα δεδομένα της κάθε περίπτωσης. Πρόκειται επομένως για ένα εργαλείο για την υποστήριξη της δικηγορικής πρακτικής και δεν νοείται να υποκαταστήσει έναν νομικό σύμβουλο. 

Το δικαστήριο πάντως υπαινίσσεται, ότι θα μπορούσε να καταλήξει σε άλλα πορίσματα, εάν το ένδικο λογισμικό διέθετε τεχνητή νοημοσύνη. 

Διαβάστε την απόφαση, εδώ.

 
 
Θυμηθείτε κι αυτά
prev next

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.