Κομισιόν: Αντι-ανταγωνιστικό περιβάλλον το App Store της Apple

Για να διαφυλάξει τη μονοπωλιακή της θέση στην αγορά προμήθειας κινητών εφαρμογών συμβατών με το λειτουργικό της σύστημα, η Apple μεταχειρίζεται ποικίλες πρακτικές. Καταρχάς, υποχρεώνει τους χρήστες των συσκευών της να προμηθεύονται εφαρμογές μόνον από τη δική της πλατφόρμα πώλησης, επιβάλλοντας τόσο τεχνικά, όσο και συμβατικά εμπόδια αλλαγής παρόχου. Συγκεκριμένα, οι συσκευές που λειτουργούν με το iOS είναι προγραμματισμένες να δέχονται εφαρμογές μεταφορτωμένες αποκλειστικά από το Apple Store. Εάν ένας χρήστης καταφέρει παρόλα αυτά να εγκαταστήσει «σπασμένες» εφαρμογές (jail breaking), απειλείται με ακύρωση της εγγύησης που ασφαλίζει τη συσκευή του. Περαιτέρω, όσοι προγραμματιστές αναπτύσσουν εφαρμογές συμβατές με το iOS, υποχρεώνονται να τις πωλούν αποκλειστικά μέσω του Apple Store.

Οι παραπάνω πρακτικές της Apple εξετάζονται ως προς τις αντι-ανταγωνιστικές τους επιδράσεις τόσο στην Ευρώπη, όσο και στην Αμερική. Από την πλευρά των καταναλωτών καταγγέλλεται, ότι η Apple δύναται με τις παραπάνω μεθόδους να κοστολογεί κατά το δοκούν τις εφαρμογές της, αποκομίζοντας οφέλη σε βάρος τους που δεν θα μπορούσε να αποκομίσει σε περιβάλλον υγιούς ανταγωνισμού (Apple Inc. v Robert Pepper et al). Από την πλευρά των παρόχων κινητών υπηρεσιών υποστηρίζεται, ότι η Apple εκμεταλλεύεται τη μονοπωλιακή της θέση για να επιβάλλει καταχρηστικούς όρους τιμολόγησης των εφαρμογών τους στο Apple Store. Με τον τρόπο αυτόν εξασφαλίζει αθέμιτο ανταγωνιστικό προβάδισμα υπέρ των δικών της εφαρμογών, τις οποίες μάλιστα προεγκαθιστά στις συσκευές της.

Στα πλαίσια αυτά κινήθηκε και η προσφυγή της εταιρίας Spotify κατά της Apple ενώπιον της Ευρωπαϊκής Επιτροπής το 2019. Σύμφωνα με την Spotify, η Apple την εμποδίζει να ενημερώνει τους χρήστες iPhone ότι εκτός του App Store μπορούν να εξασφαλίσουν φθηνότερες συνδρομές για την εφαρμογή ροής μουσικής που παρέχει. Την εμποδίζει ακόμα να τοποθετεί συνδέσμους στην εφαρμογή της που οδηγούν τους χρήστες iOS στον ιστότοπό της, από όπου αυτοί μπορούν να αγοράσουν φθηνότερες συνδρομές. Όλα αυτά, η Apple τα κάνει σε τελική ανάλυση για να ενισχύσει την ανταγωνιστική του Spotify  εφαρμογή για downloading and streaming μουσικής, το “Apple Music”. Ενόψει τούτων, με χθεσινή απόφασή της, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επέβαλε πρόστιμο άνω των 1,8 δισεκατομμυρίων ευρώ στην Apple για κατάχρηση της δεσπόζουσας θέσης της στην αγορά διανομής εφαρμογών ροής μουσικής σε χρήστες iPhone και iPad μέσω του App Store. Δείτε πιο αναλυτικά, εδώ.

 
Θυμηθείτε κι αυτά
prev next

Πριν φύγετε

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.