Brexit και από την ΕΣΔΑ. Γιατί το Στρασβούργο έχει ενοχλήσει τη Μεγάλη Βρετανία;

Τον περασμένο Δεκέμβριο ο βρετανικός Τύπος ανακοίνωσε ότι το Συντηρητικό Κόμμα του Ηνωμένου Βασιλείου προτίθεται να συμπεριλάβει στο προεκλογικό του μανιφέστο για το 2020 τη δέσμευση περί αποχώρησης της Μ.Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ). Την προοπτική αυτή υποστήριξε ήδη από την εκλογή της η Τερέζα Μέι, στο όνομα της “βελτίωσης” του βρετανικού δικαίου για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Διευκρίνισε πάντως ότι η οραματιζόμενη από το κόμμα της νομοθετική μεταρρύθμιση δεν θα έθιγε τις θεμελιώδεις αρχές περί προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που αποτυπώθηκαν στο πρωτότυπο κείμενο της ΕΣΔΑ. Τελικά τι είναι αυτό που έχει δυσαρεστήσει τους Συντηρητικούς στη Μεγάλη Βρετανία;

Η διάθεση που εκδηλώνεται κατά του Στρασβούργου μέσα από τις παραπάνω δηλώσεις, αιτιολογείται με επιχειρήματα σε έγγραφο του Συντηρητικού Κόμματος από το 2014. Σύμφωνα με αυτό, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έχει εξελιχθεί σε ένα υπερβολικά παρεμβατικό θεσμό, που παρερμηνεύει την ΕΣΔΑ και διαβρώνει την εμπιστοσύνη των πολιτών στο νομικό πλαίσιο για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ως παραδείγματα από τη νομολογία του Δικαστηρίου, που σύμφωνα με τους Συντηρητικούς αντιστρατεύονται τη βούληση του ιστορικού νομοθέτη, αναφέρονται:

  • η αναγνώριση δικαιώματος ψήφου σε πρόσωπα που εκτίουν ποινή στερητική της ελευθερίας
  • η αναγνώριση δικαιώματος των κρατουμένων να τεκνοποιούν με μεθόδους τεχνητής γονιμοποίησης
  • η εξομοίωση της ποινής ισόβιας κάθειρξης με “βασανιστήριο” κατά την έννοια του άρθρου 3 της ΕΣΔΑ κ.α.

Το έγγραφο καταγγέλλει ότι το ΕΔΔΑ σε πολλές περιπτώσεις έχει αποτύχει να σταθμίσει με αντικειμενικότητα τα συγκρουόμενα συμφέροντα στις υποθέσεις που χειρίζεται, καταλήγοντας σε αποφάσεις που αποπροσανατολίζουν τόσο τις εθνικές αρχές των κρατών μελών της ΕΣΔΑ, όσο και την κοινή γνώμη. Κυρίως όμως επειδή οι αποφάσεις του Δικαστηρίου έχουν αμφίβολη δεσμευτικότητα σε εθνικό επίπεδο, παρατηρούνται αποκλίσεις μεταξύ των κρατών μελών ως προς το προβάδισμα που δίνουν στην οικεία Συνταγματική τάξη και παράδοση. Αυτό προκαλεί ανασφάλεια δικαίου.

Στο έγγραφο αναπτύσσονται συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις αναφορικά με την εφαρμογή της ΕΣΔΑ στη Μ. Βρετανία, προς αποκατάσταση της “κοινής λογικής” και της εθνικής της κυριαρχίας. Διαβάστε τις εδώ.

Θυμηθείτε κι αυτά
prev next

Πριν φύγετε

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.